Aproximativ 500 de metri pătrați de vegetație uscată au ars, luni, 8 iulie 2024, pe un câmp din localitatea Ștefănești. Cel mai probabil, incendiul a fost generat de scântei mecanice provenite de la un utilaj agricol folosit pentru tăierea ierbii. Din cauza fumului dens, circulația rutieră pe DN 24 C a fost îngreunată, acesta fiind și motivul pentru care participanții la trafic au sunat la 112.
La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Ștefănești, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Aceștia au intervenit rapid pentru ca flăcările să nu se extindă la alte culturi.
Pentru a preveni incendiile în această perioadă, proprietarii terenurilor și reprezentanții asociațiilor agricole trebuie să:
-verifice maşinile şi utilajele agricole din punct de vedere tehnic, să asigurare dotarea acestora cu dispozitive parascântei şi cu mijloace de primă intervenție ‐ stingătoare, bidoane cu apă, lăzi cu nisip şi mături;
-remedieze defecţiunile apărute la maşinile şi utilajele agricole la distanță față de lanurile nerecoltate, mirişti sau vegetație uscată;
-alimenteze utilajele cu carburant în punctele de alimentare special amenajate;
-asigure punctele de recoltare cu tractoare cu plug sau disc, cisterne cu apă;
-asigure izolarea lanurilor prin fâşii arate sau discuite faţă de drumuri şi păduri sau căi ferate adiacente;
-strângă paiele rezultate în urma recoltării şi să are imediat miriştea;
-respecte regulile privind fumatul şi utilizarea focului deschis.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea vieții.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descprcată gratuit din APP Store și Google Play.