Dorohoi News Logo

Noul însemn heraldic al Jandarmeriei Botoşani

jandarmi

Începând cu data de 07 iulie 2011 a fost aprobat noul însemn heraldic al Jandarmeriei Botoşani. Acesta păstrează  elementele din stema Ministerului Administraţiei şi Internelor -  pe fond albastru, o acvilă cruciată, de aur, cu capul spre dreapta, ciocul şi ghearele roşii, aripile deschise, ţinând în gheara dreaptă o spadă de argint, iar în stânga o ramură de măslin verde.

Lege şi ordine
Pe pieptul acvilei, un alt scut de dimensiuni mai mici, scartelat în sãritoare:
1) pe albastru, un romb de argint, ieşind  dintr-o cununã compusã din trei frunze de stejar de aur, purtând în centru litera J stilizatã, scrisã cu negru;
2) pe argint, o coasã albastrã;
3) pe argint, un rac roşu;
4) pe albastru, trei stele cu câte şase raze, de argint.
       
În  partea  inferioară, sub acvilă, deviza scrisă cu litere negre pe o eşarfă albă: LEX ET ORDO (LEGE ŞI ORDINE). În exergă, între două cercuri liniare aurii, pe fond albastru, legenda scrisă cu litere majuscule, de asemenea, aurii: *INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN BOTOŞANI*.

Tradiţiile locale – importante în crearea noii steme
Semnificaţia elementelor care apar pe stemă:
 a) rombul - viaţã, prosperitate, recompensã, cântece de laudã;
 b) litera J - sigla care desemneazã încã din secolul al XIX-lea Jandarmeria Românã;
 c) cununa din frunze de stejar - forţa, puterea, autoritatea veche;
 d) coasa, racul şi cele trei stele - elemente preluate din stema judeţului Botoşani, pe teritoriul cãruia unitatea îşi desfãşoarã activitatea.

Stema Jandarmeriei Botoşani a fost aprobată conform normelor stricte ale artei heraldice, avându-se în vedere şi tradiţiile locale ale judeţului Botoşani. (DorohoiNews.ro)
 

local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web