Dorohoi News Logo

Marți, 13 – Preveniți ghinionul!: Pompierii din Dorohoi s-au întâlnit cu copiii din Parohia Strahova - FOTO

Pompieri Parohia_Strahova_001

Pompierii din Dorohoi s-au întâlnit, astăzi, cu cei peste 150 de copii prezenți în tabăra de vară, organizată de Parohia Strahova, la Liceul Agricol Șendriceni, pentru a le explica diferența dintre bine și rău.

Aceștia, le-au vorbit, pe înțelesul lor, despre cum trebuie să se comporte pentru a fi în siguranță acasă, la școală, pe stradă sau în grupul de prieteni. I-au învățat cum să reacționeze în cazul producerii unui incendiu, cutremur sau atunci când descoperă muniție rămasă neexplodată. 

De ce şi cât e de important să fie pregătiți pentru a-i ajuta pe cei din jur, a fost o altă lecție predată copiilor, extrem de importantă. Paramedicii le-au explicat cum pot ajuta o persoană care se află într-o situație critică. Toți participanții au fost interesați de cunoașterea metodelor de acordare a primului ajutor, activitatea fiind interactivă.

Autospecialele folosite în misiunile de stingere a incendiilor și acordare a primului ajutor medical au fost, însă, punctele de atracție.

Tinerii care doresc să devină pompieri au aflat ce trebuie să facă să-și transforme visul în realitate.

Cu această ocazie, pompierii le-au transmis copiilor următoarele sfaturi în cazul producerii unui incendiu în incinta unității de învățământ:
-anunțați evenimentul primului adult pe care îl întâlniți și păstraţi-vă calmul;
-părăsiți clădirea sub supravegherea și îndrumarea unui cadru didactic;
-urmaţi căile de evacuare marcate. Nu vă întoarceţi spre locurile în care se manifestă incendiul pentru a vă lua ghiozdanele sau alte obiecte de valoare! Viaţa este mai importantă!
-când aţi ajuns în curte, îndreptaţi-vă spre locul de adunare marcat corespunzător. Aici, cadrele didactice vor face prezenţa.
- aşteptaţi intervenția pompierilor.
 
În cazul unui incendiu în locuință, copiii au fost sfătuiți să:
-anunţe imediat părinţii sau pe cei din jur, să strige după ajutor sau sune la 112 dacă sunt singuri;
-să își ajute frații sau prietenii de joacă mai mici pe timpul evacuării din clădire;
-să nu se ascundă în diferite locuri (sub pat, în dulap etc.);
-dacă este mult fum, să înainteze în genunchi, deoarece la nivelul podelei pot respira mai bine;
-să nu se întoarcă în clădire, nici măcar pentru animalele sau jucăriile preferate.

Activitatea a fost desfășurată în contextul sărbătoririi „Zilei Informării Preventive”.

Cu această ocazie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a organizat și „Ziua Porţilor Deschise”. Astfel, pentru câteva ore, porțile subunităților operative ale ISU din Dorohoi, Săveni, Ștefănești și Trușești au fost deschise pentru toți cei care au dorit să afle cu ce se ocupă pompierii.

Vă reamitim faptul că, la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă s-a stabilit ca, de fiecare dată când ziua de 13 pică marţea, aceasta să fie dedicată informării preventive. 

Cu acest prilej, astăzi, în zonele cu aglomerări de persoane au fost amenajate puncte de informare preventivă și s-au derulat o serie de activități pentru conștientizarea cetățenilor cu privire la riscurile la care se expun atunci când nu respectă măsurile de prevenire a situațiilor de urgență.

Acțiuni similare au fost derulate și în celelalte localități din județ, prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență.

De asemenea, prin intermediul spoturilor video din cadrul campaniilor „RISC-Renunță! Improvizațiile sunt Catastrofale”, „Siguranța NU e un joc de noroc!”, „Nu tremur la cutremur!”, „Scăpări de gaze”, „Nu încărca butelia la stația GPL!”, „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”, „Mie nu mi se poate întâmpla” și „Îndepărtează pericolele! Protejează-i pe cei dragi”, pompierii readuc în atenția botoșănenilor regulile de prevenire și modalitățile de răspuns în cazul unor situații de urgență.

local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web