Dorohoi News Logo

Drum lin în Lumină... dragă Învățătorule!

2

Membrii Cenaclului Editor, ce a activat în perioada 2006-2013 în cadrul Casei de Cultură a Municipiului Dorohoi, redenumit ulterior Cenaclul Editor-Arte pentru perioada 2014-2020, aduc, astăzi, omagiul literelor și al grafiei unuia dintre colegii lor marcanți, Învățătorul Corneliu Drescanu, plecat dintre noi, neașteptat și timpuriu, la vârsta de 66 de ani, condus, astăzi, pe ultimul său drum lumesc, către locul de veci din cimitirul din satul său natal, Dragalina. 

Nostalgii apăsătoare și emoționante aduceri aminte străfulgeră acum memoria, aducând la lumină, ca o hologramă, imaginea unui Domn Trandafir în nelipsitul său costum flancat de cămașa albă scoțând din servietă ultimele numere ale celor mai titrate gazete literare ale țării și foile albe pe care urma să facă consemnările și observațiile legate de subiectele abordate în respectivele ședințe de cenaclu. Rareori aceste însemnări nu s-au concretizat într-o cronică fidelă și amănunțită a fiecărei ședințe, făcută publică chiar pe acest portal web! Solemnitatea intervențiilor sale critice îi lăsa adesea perplecși pe participanții care se lăsau purtați ca de-o mreajă hipnotică pe apele lin curgătoare ale talentului său oratoric. Rând pe rând, ceilalți prindeau curaj iar comentariile și observațiile se întrețeseau într-o simfonie a gândului și a simțirii întreținută exemplar și cu cea mai mare căldură de gazda de atunci a evenimentelor, doamna director a Casei de Cultură, Valuța Murariu.

Ce vremuri!

Da! A fost o vreme când Casa de Cultură era nu doar o simplă instituție publică, ci era chiar... 'Acasă'!, o vreme când, deopotrivă, dorohoienii și iubitorii de cultură din împrejurimile 'orașului dintre coline' veneau la Cenaclu și la celelalte manifestări culturale - concursuri, festivaluri, simpozioane, expoziții etc. - nu din vreo datorie, ci pur și simplu cu sufletul deschis, dornic de a experimenta inegalabilul sentiment de 'acasă', în ceea ce constituia atunci o veritabilă, vibrantă și caldă 'familie' a micii dar îndrăzneței culturi dorohoiene...! 

Au fost ani unici, momente de neuitat, în viața culturală a urbei. O parte dintre aceste clipe au fost imortalizate în cele două cărți ce au consemnat câteva dintre ședințele Cenaclului și unele creații ale membrilor săi: 'Labirintul liric' (2007), respectiv 'Antologia Cenaclului Editor' (2011), lucrări ce pot fi consultate la secțiunea 'Autori dorohoieni' a Bibliotecii Municipale Dorohoi. În paginile acestor două lucrări, Corneliu Drescanu și Aurelian Antal - cei doi mari dispăruți ai ultimilor doi ani, din peisajul cultural dorohoian - în stilul care i-a făcut cunoscuți, au început deja să se supună Testului Timpului: își vor mai aminti oare, de ei, cenacliștii dorohoieni de peste douăzeci, cincizeci sau o sută de ani?! Și oare vor mai resimți, ei, iarăși, fiorul acelui 'acasă' pe care Casa de Cultură l-a insuflat tuturor celor prezenți în perioada de grație 2006-2020?! 

Până atunci, rămâne să proiectăm, treptat, un Cenaclul al Umbrelor celor ce au fost, al Spiritelor ce nu se dau în lături - de la ecourile șoptite ale unei spectrale cafenele literare - nici din tărâmul de dincolo... 

De oriunde v-ați afla acum, vă așteptăm din nou, chiar și ca prezențe astrale, la suitele noastre de gând, cuvânt și armonie... prieteni dragi!

Nu v-am uitat, nu vă vom uita!

Și...

Drum lin către Arpegiile Cerurilor și eterna Lirică a Luminii Celeste, dragă Învățătorule...! Corul copiilor cărora le-ai pus pentru prima dată stiloul în mână îți va fi călăuză eternă în călătoria către Luceafărul vieții de după viață! (au consemnat, în numele membrilor Cenaclului Editor, cu umilință și pioșenie, Ciprian Voloc și Marius Petrescu).

local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web