Dorohoi News Logo

Muzeul Memorial „George Enescu” din Dorohoi intră în reabilitare. A fost semnat cotractul de finanțare nerambursabilă

Muzeul-Memorial-George-Enescu-Dorohoi

Muzeul Județean Botoșani anunță semnarea, în calitate de Beneficiar, a contractului de finanțare nerambursabilă nr. 53 din 18.11.2024, cu Institutul Național al Patrimoniului, în calitate de Finanțator. Documentul are drept obiect acordarea finanțării nerambursabile pentru proiectul „Reabilitare Muzeul Memorial „George Enescu” și Anexă”, depus în cadrul subprogramului „Case memoriale”/„Elaborarea documentațiilor tehnico-economice pentru intervenții asupra monumentelor istorice”, parte integrantă a Timbrului Monumentelor Istorice coordonat de Institutul Național al Patrimoniului.

Imobilul vizat de demersul de proiectare este Casa Costache Enescu (cod LMI BT-II-m-B-01974), care găzduiește în prezent Muzeul Memorial „George Enescu” din Dorohoi (Strada George Enescu, nr. 81). Monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul local și regional, casa a fost construită în 1860, fiind achiziționată de către Costache Enescu, tatăl muzicianului George Enescu, în 1910, anul în care familia Enescu s-a mutat din satul Liveni în orașul Dorohoi. Aici, lui George Enescu i s-au amenajat două încăperi, în care marele muzician va locui și va crea în perioadele șederilor sale la Dorohoi. Având în vedere semnificația majoră a monumentului pentru biografia artistului, clădirea principală va traversa ample reparații între 1954-1957, la finalul cărora va fi inclusă în circuitul turistic național.

Astăzi, Muzeul Memorial „George Enescu” din Dorohoi constituie un reper esențial pentru arealul cultural botoșănean, încorporând o colecție de peste 1.200 de piese de valoare patrimonială substanțială, inclusiv o suită de obiecte personale care au aparținut compozitorului (costumul de concerte, bagheta, două viori, cufărul de călătorie sau pianul).

În prezent, imobilul se găsește într-o stare avansată de degradare, fiindu-i afectată inclusiv structura de rezistență, iar corpurile de clădire prezintă deteriorări considerabile, care fac din intervențiile viitoare de restaurare un imperativ. În stadiul curent, serviciile de proiectare asigurate conform prevederilor contractuale vor include fazele DALI, DATC, DE și PFU (Proiect Fază Unică – componente artistice). Termenul contractual final este 30.11.2025, iar Institutul Național al Patrimoniului va livra Beneficiarului, în trei tranșe, suma de 249.000 lei pentru întreg demersul de proiectare.

local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web