Meteorologii au emis două atenționări tip cod galben de intensificări ale vântului, pentru județul Botoșani. Prima intra în vigoare astăzi, la ora 10:00 și expiră, în această seară, la ora 20:00. A doua atenționare va fi valabilă vineri, 13 decembrie 2024, între orele 05:00 – 17:00.
Potrivit meteorologilor, vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50 ...60 km/h.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a înștiințat unitățile administrativ-teritoriale din județ cu privire la fenomenele meteorologice prognozate și a transmis măsurile ce trebuie luate pentru a preveni evenimentele care ar putea pune în pericol siguranța cetățenilor sau produce pagube materiale.
Evoluția fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată atât prin Centrul Operațional al ISU Botoșani, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.
Echipajele de pompieri de la toate subunitățile sunt pregătite pentru a interveni în cel mai scurt timp în sprijinul cetățenilor.
În condiții de vânt puternic, folosirea focului deschis în gospodării este foarte periculoasă, fiind interzisă. Vântul poate propaga focul într-un timp foarte scurt la locuințe, anexe gospodărești, păduri, rețele de electricitate, etc..
Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:
-fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
- nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;
- parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
- îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
- nu atingeți firele căzute la pământ.
În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați la 112!
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.