Dorohoi News Logo

20 de ani de la înființarea IGSU: Zeci de copii în vizită la subunitățile de pompieri din județul Botoșani - FOTO

ISU_13

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a organizat ieri și astăzi, „Ziua Porţilor Deschise”, în contextul sărbătoririi a 20 de la înființarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Astfel, pentru câteva ore, porțile subunităților operative ale ISU din Dorohoi, Săveni, Trușești și Ștefănești au fost deschise pentru toți cei care au dorit să vadă autospecialele de intervenție și să afle informații utile despre cum trebuie să se comporte pentru a preveni situațiile de urgență. Astăzi, încă de la primele ore ale dimineții, curțile Detașamentului de Pompieri Dorohoi și Stației de Pompieri Săveni s-au umplut cu elevii Școlii Gimnaziale „Ioan Murariu” Cristinești, Școlii Gimnaziale nr.1 Știubieni și Școlii Gimnaziale nr.2 Negreni.

Autospecialele de stingere cu apă și spumă, autospeciala de lucru la înălțime, autospeciala de descarcerare și ambulanța SMURD, toate au fost studiate, îndeaproape, de vizitatori. Aceștia au avut ocazia să vadă cum se folosește fiecare accesoriu, în parte. Copiii au urcat, pe rând, în autospecialele de intervenție și au aflat cum protejează servanţii pompieri pe timpul incendiilor cu ajutorul aparatului de respirat cu aer comprimat şi a căştii de protecţie. 

Pompierii le-au prezentat sfaturi despre cum să prevină sau cum să se comporte într-o situație de urgență, fie că este vorba despre incendiu, inundație, cutremur sau chiar de descoperirea muniției rămase neexplodate, printre care amintim:

- să nu se joace cu chibriturile, brichetele sau obiectele pirotehnice și să nu aprindă lumânări;
- să nu imite lucrurile periculoase pe care le văd pe rețelele de socializare și să nu accepte provocările persoanelor necunoscute;   
- să nu se cațăre în copacii aflați în apropierea liniilor de înaltă tensiune deoarece există pericol de electrocutare;
- să nu se joace în zona căilor ferate și să nu se urce pe vagoanele staționate, nici măcar pentru a face o fotografie;
- dacă văd un cablu electric căzut la pământ sau un panou de electricitate deschis, să se îndepărteze și să cheme un adult să vadă despre ce este vorba.

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web