Dorohoi News Logo

Construcţii ilegale în vecinătatea reţelelor de energie electrică

furt energie

E.ON Moldova Distribuţie a identificat aproximativ 1.700 construcţii realizate fără respectarea cerinţelor legale de amplasare în vecinătatea instalaţiilor de distribuţie a energiei electrice ● construcţiile au fost realizate fără avizul companiei ● nerespectarea reglementărilor legale implică riscuri majore de incidente

În urma verificărilor periodice ale sistemului de distribuţie a energiei electrice, E.ON Moldova Distribuţie a identificat aproximativ 1.700 de construcţii ce nu respectă legislaţia în vigoare referitoare la condiţiile de coexistenţă ale acestor construcţii cu instalaţiile de distribuţie din vecinătate. Aceste construcţii au fost ridicate îndeosebi în mediul rural, fără obţinerea unui aviz din partea companiei noastre.

Nerespectarea cerinţelor legale privind amplasarea construcţiilor în vecinătatea reţelelor de distribuţie poate determina incidente cu urmări deosebit de grave, ducând uneori atât la rănirea sau decesul unor persoane, cât şi la pagube materiale importante.

Depozitarea, manipularea unor materiale şi construirea unor imobile în vecinătatea sistemului de distribuţie a energiei electrice, cresc riscurile de producere a unor accidente prin electrocutare, incendii sau distrugeri cauzate de ruperea stâlpilor sau conductoarelor. Deasemenea, pot fi afectate atât funcţionarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice, cât şi accesul la instalaţii pentru intervenţii, cu implicaţii asupra siguranţei şi continuităţii în alimentarea consumatorilor dintr-o anumită zonă.

Totodată, precizăm că întreaga responsabilitate pentru consecinţele produse prin nerespectarea acestor cerinţe legale revine persoanelor care le-au generat. 

Compania noastră a notificat  deţinătorii acestor construcţii şi le-a  pus în vedere necesitatea intrării în legalitate, astfel încât să fie evitată apariţia unor situaţii nedorite. Deasemenea, E.ON Moldova Distribuţie a trimis notificări în legătură cu aceste cazuri şi instituţiilor abilitate în a urmări şi a interveni pentru respectarea reglementărilor legale în domeniul construcţiilor.

În conformitate cu prevederile Legii Energiei Electrice nr. 13 din 2007, art. 46, se interzice persoanelor fizice şi juridice:

● să efectueze construcţii de orice fel în zona de siguranţă a instalaţiilor electrice de distribuţie, fără avizul de amplasament al operatorului de distribuţie;
● să efectueze săpături de orice fel sau să înfiinţeze plantaţii în zona de siguranţă a instalaţiilor electrice de distribuţie, fără acordul operatorului de distribuţie;
● să depoziteze materiale pe culoarul de trecere şi în zonele de protecţie şi de siguranţă ale instalaţiilor, fără acordul operatorului de distribuţie;
● să limiteze sau să îngrădească prin execuţia de împrejmuire, prin construcţii sau prin orice alt mod accesul la instalaţii al operatorului de distribuţie.

Compania noastră atrage atenţia asupra obligativităţii respectării acestor cerinţe legale, astfel încât să fie evitate situaţii nedorite, cu urmări extrem de grave. (DorohoiNews.ro)

local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web