Dorohoi News Logo

Tinerii dorohoieni îşi cumpără cărţi la mâna a doua

carti

Odată cu începerea noului an şcolar a debutat şi vânătoarea de cărţi a elevilor de clasa a XI-a şi a XII-a. Întrucât nu mai este obligatoriu studiul a douăsprezece clase, elevii din ultimii doi ani de liceu trebuie să îşi facă singuri rost de manuale. Dacă materialele didactice au rămas aceleaşi ca în anii trecuţi şi profesorul decide să meargă după aceeaşi carte atunci procesul de achiziţionare se simplifică. Elevii care au terminat deja liceul vin să îşi vândă manualele generaţiilor următoare. Preţurile sunt mai mici ca în librării, aşa că pentru mulţi afacerea este una rentabilă. De pe urma acestei practici beneficiază atât cel care vinde, cât şi cel care cumpără.

Preţurile variază, însă în funcţie de modul în care arată manualul, de vechimea lui şi de editura care l-a produs. Astfel o carte de fizică are un preţ cuprins între 6 lei şi 11 lei, o carte de chimie o găsesşti pînă în 10 lei, o carte de geografie poate ajunge până la 15 lei, una de istorie 10-15 lei, o carte de limba şi literatura română, 15 lei (dar poate fi şi mai mult), iar o carte de matematică (aceasta a fost greu de găsit, anul acesta mulţi elevi de la clasele de aXII-a de matematică informatică au refuzat să îşi vândă manualele pentru a avea material de învăţat pentru Bac) 15 lei.

Indiferent de unde sau de la cine au achiziţionat-o în general elevii au fost bucuroşi că şi-au găsit cărţiele pentru a scăpa de gura profesorilor şi a părinţilor, iar vânzătorii au încheiat sezonul mulţumiţi că au făcut bani în plus. (DorohoiNews.ro, Adriana D.)


Autor: DorohoiNews.ro

local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web