Serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă sunt structuri profesionale încadrate cu personal civil, care au atribuţii privind apărarea vieţii, bunurilor publice sau private şi a mediului împotriva incendiilor şi a dezastrelor, precum şi realizarea măsurilor de protecţie civilă în sectoarele de competenţă, stabilite cu acordul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă.
Activitatea de voluntariat se desfăşoară în folosul comunităţilor locale, reprezentate de consiliul local care a constituit respectivul serviciu.
Principalele atribuţii ale pompierului din serviciul de urgenţă voluntar sunt următoarele:
- desfăşoară activităţi de informare şi instruire privind cunoaşterea şi acoperirea riscurilor potenţiale din sectorul de competenţă;
- verifică modul de aplicare a normelor, dispoziţiilor, instrucţiunilor şi măsurilor care privesc apărarea împotriva riscurilor potenţiale, în sectorul de competenţă;
- execută acţiuni de intervenţie pentru stingerea incendiilor, salvarea, acordarea primului ajutor şi protecţia persoanelor şi a bunurilor periclitate în situaţii de urgenţă;
- acordă ajutor, în condiţiile legii, persoanelor a căror viaţă este pusă în pericol în caz de explozie, inundaţii, alunecări de teren, accidente, precum şi în caz de dezastre;
- execută, cu forţe proprii sau în cooperare, operaţiuni şi activităţi de înştiinţare, avertizare, alarmare, alertare, recunoaştere, cercetare, evacuare, adăpostire, căutare, salvare, descarcerare, deblocare, prim ajutor sau asistenţă medicală de urgenţă, stingere a incendiilor, depoluare, protecţie N.B.C. şi decontaminare, filtrare şi transport de apă, iluminat, protecţie a bunurilor materiale, mediului şi valorilor din patrimoniul cultural, acordare de sprijin pentru supravieţuirea populaţiei afectate şi alte măsuri de protecţie a cetăţenilor în caz de situaţii de urgenţă;
- participă cu formaţii de intervenţie/solicită sprijinul altor forţe stabilite şi aprobate pentru/la intervenţii în sectorul/în afara sectorului de competenţă.
În prezent, în judeţul Botoşani sunt constituite un număr de 78 de servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă, având 70 de angajaţi (şefi de servicii) şi 3189 voluntari. În anul 2010, serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă au participat la un număr de 540 acţiuni de intervenţie, din care 235 la incendii şi 305 la inundaţii. Aceştia au acţionat pentru evacuarea persoanelor din zonele inundate, transportarea sinistraţilor către spaţiile pentru refugiu, asanarea şi decolmatarea fântânilor, pivniţelor, curţilor şi grădinilor, transportarea de apă potabilă, precum şi la înlăturarea efectelor negative provocate de inundaţii în localităţile afectate.
În primul semestru al anului 2011, pompierii voluntari au participat în zonele de competenţă la un număr total de 159 acţiuni de intervenţie (127 incendii şi 32 alte intervenţii). În ultima perioadă, ca rezultat al activităţilor de instruire desfăşurate cu membrii S.V.S.U. se observă creşterea calităţii serviciilor prestate de aceştia, atât la intervenţii, prin limitarea şi lichidarea efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă generate de factorii de risc specifici, cât şi în activităţile de prevenire, prin controalele desfăşurate la gospodăriile populaţiei şi implicarea în activităţile de educare a preşcolarilor şi elevilor, oferind un real sprijin cercurilor tehnico-aplicative de elevi „Prietenii Pompierilor”, ”Cu viaţa mea apăr viaţa” şi „Micii Pompieri” .
În anul 2011 s-au organizat şi desfăşurat de către serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă din judeţ peste 2000 activităţi privind informarea preventivă a cetăţenilor în domeniul situaţiilor de urgenţă. În cadrul acestora au fost prezentate reguli şi măsuri de prevenire a incendiilor pentru sezonul rece, la arderea resturilor vegetale, specifice sezonului de primăvară şi sărbătorilor pascale, s-au distribuit pliante, afişe, s-au difuzat pe posturile locale de televiziune materiale informative în domeniul situaţiilor de urgenţă din cadrul campaniei naţionale „O casă sigură - o viaţă în plus: respectaţi măsurile de prevenire” (Proiectul 1 - Prevenirea incendiilor în locuinţe şi gospodării cetăţeneşti, Proiectul 2 – Modul de comportare în caz de cutremur, Proiectul 3 – Modul de comportare în caz de inundaţii).
Cum poţi deveni pompier voluntar în cadrul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă?
Persoana care solicită încadrarea ca voluntar în serviciile de urgenţă voluntare trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
a) să aibă domiciliul în unitatea administrativ-teritorială reprezentată de consiliul local, beneficiar al voluntariatului;
b) să aibă vârsta cuprinsă între 18 ani şi 50 de ani;
c) să fie apt din punct de vedere medical;
d) să posede documentele care sa îi ateste pregătirea în specializarea pentru care încheie contractul de voluntariat;
e) să nu fi fost condamnat pentru săvârşirea de infracţiuni cu intenţie;
f) să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în serviciul de urgenţă voluntar ca urmare a rezilierii contractului pentru abateri de la regulile de disciplină, neîndeplinirea îndatoririlor sau a condiţiilor contractuale.
Voluntariatul se desfăşoară pe baza unui contract, încheiat în formă scrisă, sub sancţiunea nulităţii absolute, între voluntar şi beneficiarul voluntariatului.
Pompierul voluntar din serviciile de urgenţă beneficiază, în condiţiile legii, de o serie de drepturi, printre care: asigurare împotriva riscurilor de accident şi de boală ce decurg din natura activităţii, cu plata primelor de asigurare de către beneficiarul voluntariatului; control medical anual gratuit; uniforma, echipament de protecţie, aparatura şi mijloace de înştiinţare; hrana gratuită, în echivalentul a cel puţin 2.000 de calorii/zi, în cazul operaţiunilor de peste 4 ore; drepturi de deplasare, cazare şi diurna pe timpul cat se afla la cursuri de pregătire şi concursuri profesionale organizate în afară localităţii în care funcţionează serviciul de urgenta voluntar; compensaţii în bani pentru timpul efectiv de lucru prestat la intervenţii şi la celelalte activităţi prevăzute în programul serviciului de urgenţă voluntar etc.. (DorohoiNews.ro)