Lucrarile premergatoare sezonului rece sunt ansambluri de activitati care trebuie sa se desfasoare la instalatiile si sistemele la care este necesar sa se asigure buna functionare. Acestea se refera intotdeauna si la activitatile care vizeaza inlaturarea efectelor inghetului si caderilor abundente de zapada.
Perioada sezonului rece este caracterizata de incendii datorate sistemelor si mijloacelor de incalzire utilizate in cladiri, pentru mentinerea temperaturii mediului interior la anumite niveluri de confort, necesare desfasurarii in conditii corespunzatoare a activitatilor productive.
Sobele metalice, in special cele cu combustibil lichid, prezinta un pericol mai ridicat decat sobele cu acumulare de caldura.Scanteile si particulele aprinse ce ies pe cos pot ajunge la o distanta de 25-30 m si sunt sursele care genereaza cel mai frecvent incendii, daca acoperisul cladirii este combustibil sau prezinta depuneri de praf, funingine, rumegus si alte pulberi combustibile. Sobele folosite în camere de locuit si bucătarii, trebuie sa aibă coşuri pentru evacuarea fumului executate din cărămida, pe fundaţia proprie, si nu de pe podul casei, aşa cum încă mai obişnuiesc unii cetăţeni.
Cosurile si canalele de fum vor fi permanent verificate si curatate de funingine.
Nu aruncaţi cenuşa cu jar la întâmplare!
Burlanele metalice pot constitui surse de initiere a incendiilor prin contactul direct al peretilor cu temperatura ridicata a acestora, cu materialele combustibile ale constructiilor cu dotarile interioare sau prin gaurile sau fisurile din corpul burlanului, provocate de exploatarea indelungata a acestuia (datorita corodarii).
Resourile constituie o sursa frecventa de aprindere prin plasarea lor necorespunzatoare sub birouri, rafturi, unde probabilitatea de a intra in contact cu materiale combustibile (textile, hartie, lemn) este foarte mare. Resourile improvizate si artizanale prezinta risc deosebit.
Efectele sezonului rece (inghet si depuneri de zapada) pot influenta in sens negativ operatiunile de interventie la stingerea incendiilor prin reducerea posibilitatilor de folosire a surselor de alimentare cu apa, de acces la locul incendiului sau a vitezei de deplasare a autospecialelor.
In scopul prevenirii incendiilor, nu fumaţi în apropierea depozitelor de furaje, în grajduri, garaje, depozite si magazii de materiale, păduri si alte asemenea locuri unde fumatul prezinta pericol de incendiu.
Amplasarea depozitelor de furaje şi plante tehnice se face la distanţă de siguranţă, astfel încât eventualele incendii produse de acestea să nu pericliteze vecinătăţile terenurile destinate depozitării permanente a furajelor iar amplasarea în afara gospodăriei trebuie să fie împrejmuita. Este interzisă depozitarea furajelor sub reţelele electrice, în apropierea căilor ferate sau rutiere.
Este interzis fumatul şi folosirea focului deschis sau intrebuintarea diverselor mijloace de iluminat cu flacăra liberă pe lângă furaje sau alte materiale combustibile din apropiere.
PRIMAR
Ing.Dorin Alexandrescu