Dorohoi News Logo

ISU Botoşani: Un an de la înfiinţarea S.M.U.R.D. Botoşani

smurd

Peste 2.600 de botoşăneni, dintre care şi 157 de copii, au fost salvaţi de paramedicii Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Botoşani în primul an de funcţionare.

Din 16 decembrie 2010, data când a fost operaţionalizat serviciul la Botoşani şi până pe 15 decembrie 2011, au fost înregistrate 2.804 de apeluri de ajutor din partea cetăţenilor. Paramedicii botoşăneni au avut în medie 8 intervenţii pe zi. Cel mai des a plecat în misiune echipajul de prim ajutor din cadrul Detaşamentului de Pompieri Botoşani, în total acesta asigurând primul ajutor medical în peste 2.000 de cazuri.

Intervenţiile la care a fost solicitat SMURD Botoşani includ toate urgenţele ce pun în pericol viaţa uneia sau a mai multor persoane, cum ar fi: accidente rutiere, accidente de muncă sau casnice, stări de inconştienţă, stopuri cardiorespiratorii, insuficienţe respiratorii acute şi nu în ultimul rând, accidente cu multiple victime.

În 197 cazuri, pacienţii au refuzat să fie transportaţi la spital. Au existat şi situaţii în care paramedicii au fost solicitaţi pentru bolnavi închipuiţi. I.S.U. Botoşani are în componenţă Serviciile Mobile de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare formate din echipaje de prim ajutor calificat şi echipaje de prim ajutor şi operaţiuni de salvare (cu echipamente specifice de salvare/descarcerare) în cadrul Detaşamentului de Pompieri Botoşani (11 paramedici şi 4 conducători auto paramedici) şi Detaşamentului de Pompieri Dorohoi (11 paramedici şi 4 conducători auto paramedici).

La începutul anului viitor, botoşănenii vor beneficia de serviciile a două noi echipaje SMURD. Acestea vor deservi zonele Ştefăneşti şi Săveni. Autospecialele tip B2, care au fost achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi fac parte din programul de reînnoire şi modernizare a parcului auto din întreaga ţară, au ajuns la Botoşani, dar vor fi date în folosinţă în cursul lunii ianuarie, după întocmirea şi aprobarea documentaţiei de acreditare, ceea ce presupune verificarea de către autorităţile medicale a echipamentelor specifice şi a personalului care le va deservi. 

„Încă de la înfiinţarea EPA – SMURD Botoşani a existat o colaborare strânsă între paramedici şi echipajele de urgenţă ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Botoşani, ceea ce este în beneficiul cetăţenilor. La un an de la operaţionalizarea acestui serviciu, pot spune că şi-a atins scopul respectiv, acela de a scurta timpii de răspuns la solicitare şi, implicit, de a degreva de o parte din sarcinile SJA. În decursul acestui an s-a procedat şi la perfecţionarea profesională a paramedicilor prin activităţi de pregătire specifice desfăşurate la nivelul inspectoratului, aceştia manifestându-şi în permanenţă interes pentru o pregătire continuă”, a declarat dr. Liliana Mateciuc, directorul SJA Botoşani. 

ISU Botoşani dispune la această dată de 87 de subofiţeri operativi – paramedici, pregătiţi prin cursuri teoretice şi stagii de practică în acordarea primului ajutor medical şi asistenţă medicală prespitalicească.

Misiunile echipajelor SMURD

a) intervenţia la cazurile în care una sau mai multe persoane se află într-o situaţie cu risc vital din cauza unei îmbolnăviri sau a unei accidentări acute.
b) intervenţia la cazurile care necesită acordarea primului ajutor într-un interval de timp scurt.
c) intervenţia la cazurile care necesită descarcerare sau alte operaţiuni de salvare (participă şi echipajul de descarcerare)
d) asigurarea protecţiei medicale în cazul intervenţiei echipajelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani la solicitările specifice care prezintă risc de accidentare pentru personalul echipelor de intervenţie.
e) intervenţia la accidentele colective şi calamităţi.

Gama intervenţiilor la care este solicitat SMURD include toate urgenţele ce pun viaţa unei persoane sau a mai multora în pericol imediat. Acestea includ accidentele rutiere, exploziile, accidentele de muncă sau casnice, cum ar fi căderea de la înălţime sau electrocutarea, stările de inconştienţă ce includ şi stopurile cardiorespiratorii, suspiciunile de infarct, insuficienţele respiratorii acute şi nu în ultimul rând, accidentele cu multiple victime. Pe lângă intervenţiile obişnuite ce se desfăşoară cu ambulanţele de reanimare, personalul SMURD va folosi mijloacele speciale de intervenţie pe calea aerului. Acestea includ diferite tipuri de elicoptere sau avioane folosite pentru transferul unor pacienţi în stare critică.  

Conducerea actului medical pentru echipajele SMURD Botoşani este asigurată de dr. Petre Rădăuceanu, medicul şef al U.P.U. Botoşani. Repartizarea cazurilor medicale pentru Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) sau pentru SMURD se face de către dispeceratul SJA, conform Indexului de codificare al urgenţelor şi regulamentului de alocare al resurselor şi mijloacelor de intervenţie după gradul de urgenţă din cadrul aplicaţiei destinate dispecerizării apelurilor de urgenţă prin sistemul unic de apel 112.

Pentru funcţionarea în condiţii de operativitate şi într-un mod profesionist, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani a încheiat un Protocol de colaborare în vederea asigurării asistenţei medicale publice de urgenţă în fază prespitalicească de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani  cu Direcţia de Sănătate Publică Botoşani, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani (Unitatea de Primiri Urgenţă) şi Serviciul de Ambulanţă Botoşani, care conţine toate responsabilităţile şi procedurile ce trebuie respectate de structurile implicate în funcţionarea acestui serviciu. (DorohoiNews.ro)

local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web