În cadrul celui de al doilea Apel de Propuneri al Programului Operaţional Comun România – Ucraina - Republica Moldova 2007-2013, a cărui data limită a fost 30 ianuarie 2012, Consiliul Judeţean Botoşani a depus, în calitate de Aplicant, un număr de 7 Note conceptuale, pentru 7 proiecte care vizează două domenii: infrastructura rutieră de graniţă, turismul cultural transfrontalier şi prevenirea situaţiilor de urgenţă.
„Depunerea acestui portofoliu de proiecte demonstrează interesul major pentru deschiderea la Botoşani a cât mai multor şantiere astfel încât absorţia de fonduri europene să fie maximă în judeţul nostru. Intotdeauna am avut în vedere ca proiectele noastre să vizeze toate categoriile de cetăţeni fără discriminare şi crearea a cât mai multor locuri de muncă. Asigur locuitorii judeţului Botoşani ca voi lupta pentru modernizarea şi bunăstarea judeţului, prioritatea mea fiind cetăţeanul şi nu disputele politice care nu aduc nici un beneficiu nimănui”, a declarat pe scurt Preşedintele Consiliului Botoşani Mihai Ţâbuleac.
Proiecte şi beneficiile Consiliului Judeţean Botoşani sunt:
Construirea de Oportunităţi pentru Dezvoltarea regională şi Revitalizare Economică - B.O.R.D.E.R., în parteneriat CU Consiliul Raional Edineţ din Republica Moldova. Proiectul vizează, în principal, modernizarea drumului Judeţean DJ 293, Coţuşca – Ghireni – DN 24C cu o lungime de 6,69 km, alături de activităţi transfrontaliere desfăşurate în parteneriat cu raionul Edineţ. Valoarea estimativă a grant-ului solicitat de la U.E. este de 2.500.000 euro.
Extinderea eforturilor de vecinătate pentru sprijinirea unităţii culturale RO-UA-MD - E.N.E.S.C.U. Parteneri ai acestui proiect sunt: Şcoala de Muzica Hliboca şi Departamentul pentru Cultură al Raionului Hliboca (UA) şi Academia de Muzica, Teatru şi Arte Plastice Chişinău (MD). În principal, proiectul urmăreşte reabilitarea, modernizarea şi dotarea Casei Memoriale G. Enescu - Liveni şi a Muzeului George Enescu Dorohoi. În afara acestor activităţi de investiţii vor fi organizate şi schimburi de experienţă, seminarii, concerte transfrontaliere, cu participarea tuturor partenerilor. Valoarea estimativă a grant-ului solicitat de la U.E. este de 1.415.000 euro
Crearea unei reţele de centre culturale turistice „Ştefan Luchian”. Parteneriatul acestui proiect cuprinde Raionul Herţa din regiunea Cernăuţi (Ucraina) şi Raionul Căuşeni cu primaria Căinari din Republica Moldova. În cadrul proiectului se va reabilita , dota şi moderniza, în vederea promovării şi includerii în circuitele turistice Muzeul Ştefan Luchian din Ştefăneşti (RO). Se vor organiza expoziţii, tabere de creaţie, schimburi de experienţă între muzeografi, artişti plastici, oameni de cultură. Valoarea estimativă a grant-ului solicitat de la U.E. este de 1.680.000 euro
„Crearea de noi oportunităţi pentru turismul cultural între Botoşani, Chişinău şi Cernăuţi” are ca obiectiv principal reabilitarea Muzeului Judeţean Botoşani şi crearea, în cadrul acestuia, a unei secţii de artă. Partenerii proiectului sunt: Muzeul de Artă din Cernăuţi (UA), Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei din Chişinău (MD), Muzeul Judeţean Botoşani (RO). Conferinţele tematice, seminarii, schimburile de experienţă se vor împleti cu activităţile de realizare a investiţiei şi vor beneficia de prezenţa unui grup extins de specialişti din domeniul cultural. Valoarea estimativă a grant-ului solicitat de la U.E. este de 2.410.000 euro
Întărirea Iniţiativelor de Vecinătate dedicate Vârstei a 3-a, în scopul creării de noi oportunităţi turistice pentru regiunilor transfrontaliere RO-UA-MD (SENIOR)
Proiectul vizează reabilitarea şi dotarea sediului Clubul Pensionarilor, din municipiul Botoşani(RO), contribuind la crearea unei reţele de Centre transfrontaliere care oferă servicii de promovare turistică. Prin activităţile transfrontaliere se va accelera schimbul de informaţii turistice şi se va extinde cadrul colaborării între organizaţii dedicate vârstnicilor şi autorităţile locale. Parteneri sunt: din UA: Organizaţia “Golgota” Cernăuţi iar din MD Consiliul Raional Soroca. Sindicatul Judetean al Pensionarilor Botosani este asociat în acest proiect. Valoarea estimativă a grant-ului solicitat de la U.E. este de 920.000 euro
O abordare comună pentru situaţiile de urgenţă în zona de graniţă se intitulează proiectul dedicat prevenirii situaţiilor de urgenţă, în zona transfrontalieră. Printr-un parteneriat extins: RO – Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, Primăria Botoşani; Consiliul Local Darabani ; din UA: Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi protecţia de Consecinţele dezastrului de la Cernobil – Cernăuţi şi Departamentul Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă în Ucraina – regiunea Cernăuţi iar din MD: Universitatea de Stat “Alecu Russo” din Bălţi. Scopul principal al proiectului este achiziţia şi dotarea cu echipamente, precum şi instruirea personalului calificat din Serviciile pentru situaţii de urgenţă şi înfiinţarea a 2 sisteme de prevenire / atenţionare şi alarmă (unul in Romania, unul in Ucraina) şi a 2 centre de comandă pentru sistemele de atenţionare şi alarmă (unul in Romania, unul in Ucraina). Valoarea estimativă a grant-ului solicitat de la U.E. este de 2.500.000 euro.
Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu a depus, în calitate de aplicant, având ca partener Consiliul Judeţean Botoşani o Notă Conceptuală pentru proiectul intitulat : Intensificarea iniţiativelor muzeelor şi a schimburilor de vecinătate pentru o unitate transfrontalieră prosperă/ E.M.I.N.E.S.C.U. Partenri sunt: Muzeul Etnografic din Regiunea Cernăuţi şi Societatea pentru Cultură Românească Mihai Eminescu din Regiunea Cernăuţi şi Consiliul Raional Criuleni şi Casa Limbii Române din Raionul Căuşeni. Activităţile principale prevăd: reabilitare şi reparaţii curente Casa memorială Mihai Eminescu, Reabilitare Bisericuţa familiei Eminovici, Amenajarea spaţiului exterior (inclusiv a amfiteatrului exterior) al Memorialului Ipoteşti, Reamenajare şi dotări spaţii de cazare Pensiunea Floare albastră. Valoarea estimativă a grant-ului solicitat de la U.E. este de 1.215.000 euro.
Toate proiectele sus-menţionate includ şi o componentă de vizibilitate: elaborarea, tipărirea şi diseminarea de broşuri, afişe pliante, comunicate de presă, necesare în cadrul proiectelor cu finanţare externă.
Conform calendarului Apelului de Propuneri, Notele Conceptuale depuse în data de 30 ianuarie 2012 vor fi evaluate până în luna martie 2012, urmând ca acele Note Conceptuale care sunt evaluate cu minim 30 puncte, să fie pre-selectate, în vederea elaborării cererii de finanţare aferentă. Suma nerambursabilă solicitată de la finanţator poate varia cu până la 20% , între Nota Conceptuală şi aplicaţia finală.