Dorohoi News Logo

Tineri dorohoieni în vizită la Parlamentul European

Tineri dorohoieni in vizita la Parlamentul European_01

În perioada 31 ianuare - 2 februarie 2012, am avut ocazia, eu, Andrei Birta, împreună cu doi tineri din Dorohoi, Ionuț Ciubotariu și Adriana Ailenei, să facem parte dintr-un grup format din studenţi, ziarişti şi din alţi tineri proveniţi din diferite domenii profesionale, să vizităm Parlamentul European. Scopul acestei vizite a fost cunoaşterea sediului Parlamentului European aflat la Bruxelles şi familiarizarea cu modul de funcţionare a instituţiei.

Vizita a reprezentat o oportunitate pentru noi, având ocazia să observăm atât structura instituțională cât și să participăm la întâlniri în cadrul Parlamentului European și a Comisiei Europene. Implicarea cetățenilor în procesul legislativ și chiar decizional, reprezintă un beneficiu, oferind participanților posibilitatea de a vedea cum se desfășoară activitatea în cadrul Parlamentului European și Comisiei Europene. Această inițiativă contribuie la creșterea gradului de conștientizare a importanței instituțiilor Uniunii Europene la nivel local.

Opoziţia a organizat la Bruxelles o dezbatere pe tema situaţiei politice din România.

Grupul socialiştilor (S&D), împreună cu liberalii din Parlamentul European (ALDE), au organizat o dezbatere cu titlul „Democraţia română", la care au participat liderii celor două grupuri, Guy Verhofstadt şi Hannes Swoboda, şi preşedinţii celor trei partide de opoziţie din România, Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin. Liderii USL au vorbit în Parlamentul European despre „regresul democraţiei" din România, sub conducerea actualei puteri.

„Nu suntem aici să criticăm Guvernul României sau să ne plângem, ci să vă informăm corect şi onest despre fapte pe care le considerăm încălcări ale standardelor democratice", a spus preşedintele Partidului Social Democrat, Victor Ponta, în faţa liderilor grupurilor social-democrat şi liberal din Parlamentul European, cu ocazia audierii care s-a intitulat „Democraţia română. Abuz politic şi reacţia cetăţenilor".

Alături de Victor Ponta s-au aflat şi liderul Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, dar şi Daniel Constantin, preşedintele Partidului Conservator. Victor Ponta s-a referit la ultimele două săptămâni de proteste din România, timp în care mii de oameni au demonstrat în 61 de oraşe, dar a ţinut să sublinieze că românii manifestează nu neapărat împotriva reducerilor salariale, ci mai ales pentru că sunt îngrijoraţi în privinţa respectării democraţiei. Pe de altă parte, Victor Ponta s-a referit la decizia Curţii Constituţionale, care a invalidat legea comasării alegerilor parlamentare cu cele locale, programate iniţial să aibă loc în noiembrie 2012. Dar, a subliniat Ponta, „acum, pe 31 ianuarie, nu ştim când vor avea loc alegerile, pentru că nu avem încă o lege electorală pentru acest an electoral". În acelaşi timp, liderul PSD a subliniat că nu va cere sancţiuni împotriva României. „Nu pot cere sancţiuni împotriva ţării mele. Singura pedeapsă pentru o guvernare proastă e să „mergem la alegeri".

La rândul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu a spus că în România dialogul Puterii cu Opoziţia şi cu sindicatele „a devenit o amintire". Antonescu a spus în continuare că „în realitate, statul român e mai puţin modern ca oricând, e mai corupt ca oricând, e mai clientelar ca oricând, e mai puţin eficient şi mai costisitor ca oricând, mai puţin de folos cetăţeanului plătitor de impozite ca oricând". Liderul liberal a conchis: „România nu este şi nu va fi Belarus, România nu este şi nu va fi Rusia. România a făcut o opţiune fundamentală pentru Europa, cu valorile ei de familie, şi din această familie România nu va ieşi".

Liderul liberalilor din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, a atras atenţia asupra faptului că „democraţia în România e în declin, pe locul 59 acum", referindu-se la indexul democraţiei din 2011, prezentat de Transparency International. Potrivit aceleiaşi organizaţii, România e pe acelaşi loc - 78 - cu China, în privinţa indexului de corupţie. „2012 este un an tulbure pentru România, proteste în ţară şi în străinătate, în faţa ambasadelor României. Nu se mai poate continua aşa", a conchis liderul liberalilor din PE.

Bruxelles se află în inima Uniunii Europene. Petreceţi doar o jumătate de oră în cartierul european şi veţi simţi deja atmosfera... costume, maşini negre, cafenele şi figuri cunoscute de la ştirile TV. Totul se întâmplă aici!

Îmi este peste putinţă să pretind că în aceste rânduri pot reda exact cele văzute – nu, eu prezint lumea, emoţiile şi trăirile pe care au văzut-o ochii mei. Bruxellesul, în opinia mea, a reprezintă într-adevăr centrul Europei – inima acesteia, locul din care sângele pleacă spre a trezi la viaţă corpul şi spiritul. Magazine mici, cu vitrine simbolice se ridicau în unduiri graţiose din pavajul bulevardelor înguste, care mă ducea cu gândul la atmosfera secolului XIX.

Am trăit fiecare zi pe deplin, astfel, odată ajunşi, la Parlamentul European, am fost primiţi ireproşabil într-o clădire cu arhitectură modernă, care m-a marcat prin ingenioasa structură metalică ce traversa culoarul scărilor – o sumedenie de bare metalice se îmbinau uşor între ele, unduindu-se şi întrepătrunzându-se în jocul lor ideal, având menirea de a simboliza unitatea statelor europene, care, la vibraţia unuia, vor vibra toate în semn de solidaritate şi profundă apropiere.

Am fost, apoi, impresionat de modernismului si măreţia Atomiumului, care îşi ţine nestingherit fruntea sus încă din anul 1958, când arhitectul Andre Waterkeyn a conceput cei nouă atomi ai unei molecule ca fiind centrul Târgului Mondial din acelaşi an.

A urmat, apoi, grandoarea crescândă a Mini-Europei, care, într-un spaţiu de câteva hectare a adus valorile europene aproape una de cealaltă, în ideea de a valorifica cultura tuturor şi a fiecăruia dintre state – astfel, Turnul Eiffel poate oferi, în acel cadru, o privelişte nemaipomenită către Big Ben-ul Londrei ori Colosseumul Romei, iar Palatul Mogoşoaia, al României, se poate bucura nestingherit de compania Acropolelor din Atena ori a numeroaselor castele din ţări precum Irlanda, Austria sau chiar Portugalia. În acest fel, ideea de diversitate este accentuată şi mai mult de piaţa Grand Place –dominată de clădirea Primăriei din Bruxelles, Casei regale ori a Caselor Ghildelor medievale, în cuprinsul căreia, în fiecare an, în jurul datei de 15 august, se amenajează un covor de flori bienal.

De asemenea, ni s-a istorisit legenda lui Manneken Pis – băieţelul despre care se spune că ar fi salvat de la flăcări întreg oraşul şi a cărui statuie se află în inima centrului vechi, la intersecţia străzilor Rue de l’Etuve şi Rue du Chene, unde, de câteva ori pe an, numeroşi turişti sunt atraşi de diferitele costumaţii pe care le adoptă acesta. A urmat, apoi, un inedit tur al Catedralei Saint Michel et Sainte Gudule, care îşi ridică coloanele în stil gotic pe dealul Trrurenberg, la limita dintre oraşul de jos şi cel de sus.

Totuşi, deşi presărat cu numeroase obiective demne de amintit, Bruxellesul a reuşit să transmită, totodată, şi mirosul fin al delicateselor belgiene, asemenea ciocolatei fine, căreia localnicii i-au închinat chiar şi un muzeu ori diverselor sortimente de bere, care împânzesc restaurantele micilor bulevarduri şi, de asemenea, a reuşit să trezească în noi, un grup de spectatori entuziaşti, o plăcere deosebită pentru cultura acestui colţ ferit de spaţiu şi timp.

Ce a însemnat vizita la Parlamentul European pentru mine: Un prilej de a învăţa lucruri noi despre activitatea Parlamentului, dar şi despre cultura şi civilizația Belgiei. Oportunitatea de a vizita Parlamentul European a fost o onoare pentru mine, deoarece am avut ocazia de a interacţiona cu europarlamentari și am invăţat că în Parlamentul European se iau decizii care ne influenţează viaţa. O experienţă unică, care cu siguranţă fără sprijinul domnului deputat Andrei Dolineaschi nu ar fi fost posibilă. (DorohoiNews.ro, Andrei B.)


Autor: DorohoiNews.ro

local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web