Dorohoi News Logo

Marcel Dupu clasat pe locul III în campania „Top 5 profesori cu care Botoşaniul se mândreşte”

Marcel Dupu

Cotidianul „Adevărul" a derulat în perioada 11 – 25 ianuarie, campania „Top 5 profesori cu care Botoşaniul se mândreşte". Timp de două săptămâni, cititorii au putut să-şi voteze favoriţii.

În cadrul acestei campanii au fost 10 nominalizări:

- Gheorghe Oniciuc -profesor de matematică la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" Botoşani
- Zâna Puianu - profesoară de română la Şcoala 16 din Botoşani
- Laurenţiu Palade - profesor de muzică Liceul Pedagogic "Nicolae Iorga" şi "Liceul de Artă"
- Viorica Hucai, profesor de română la Şcoala 3 din Botoşani
- Rodica Mighiu, profesor de limba română, inspector şcolar
- Gabriela Mangâr, profesor de franceză, Colegiul A.T. Laurian Botoşani
- Artur Bălăucă - profesor de matematică l Şcoala 7 din Botoşani, pensionar
- Angelica Bozianu - profesor învîţîmânt speial la Centrul Şcolar de Educaţie  Incluzivă
- Cameilia Olaru, profesor de română, Truşeşti
- Marcel Dupu, profesor de muzică, Palatul Copiilor Dorohoi

Criteriile care au stat la baza nominalizărilor sunt:

Reputaţie şi integritate.

Ţine cont de cât de cunoscut este profesorul pe plan local, pentru faptele sale bune şi pentru dăruirea sa în relaţia cu elevii! Este cunoscut drept „făuritorul de olimpici?" A combătut abandonul şcolar? Atunci merită nominalizat! Trebuie să fie un bun gospodar, un pedagog destoinic şi un exemplu de moralitate.

CV-ul profesorului.
Studiile aprofundate, activităţile extraşcolare, cursurile de specializare, cărţile publicate şi premiile obţinute pentru efortul depus ar trebui să constituie bile albe pentru dascălul nominalizat!

Inovaţie şi cercetare.
Dacă a contribuit la inovarea metodelor de predare în şcoală, dacă a făcut meditaţii cu elevii, dacă este membru în vreo comisie de cercetare ori a făcut proiecte prin care a reuşit să doteze şcoală cu logistică performantă, înseamnă că merită să fie nominalizat!

Cele mai multe voturi obţinute în cadrul campaniei „Top 5 profesori cu care Botoşaniul se mândreşte", le-au obţinut:

-Marcel Dupu, profesor de muzică Palatul Copiilor
-Gabriela Mangâr, profesoară de franceză la Colegiul „AT.Laurian"
-Gheorghe Oniciuc, profesor de matematică la Colegiul „Mihai Eminescu"
-Laurenţiu Palade, profesor de muzică la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga" 
-Zâna Puianu, profesoară de română la Şcoala 16 Botoşani

Profesorul Marcel Dupu îşi duce viaţa în slujba artei şi a tradiţiilor. Cunoscut ca fiind cel care a înfiinţat Orchestra „Mugurelul" de la Dorohoi, îndrăgitul dascăl a cucerit în decursul anilor inimile tuturor botoşănenilor.

Numele său s-a auzit deseori rostit pe scenele din ţară şi din străinătate cu ocazia suceselor înregistrate cu copiii de la Orchestra "Mugurelul". A absolvit Şcoala Populară de Artă Botoşani, apoi Facultatea de Muzică, cu o licenţă susţinută în cadrul Universităţii „George Enescu" din Iaşi, urmată de un masterat în Management Educaţional în cadrul Universităţii „Petre Andrei" Iaşi. Ani la rând a condus Clubul Copiilor din Dorohoi, iar acum este director la Palatul Copiilor din Botoşani.

Marcel Dupu a înţeles repede că un mijloc eficient de sensibilizare a copiilor şi tinerilor este muzica, aceasta fiind destul de generoasă prin piesele muzicale de valoare (folclor, colinde). Mulţi copii din Dorohoi au trecut prin mâna profesorului îndrăgostit de artă şi de tradiţii. Datorită profesorului lor, mulţi au intrat în tainele unui istrument muzical popular trompetă, clarinet, vioară, fluier, acordeon, ţambalul, contrabasul, braciul, tobă cu cinel, cobza, canto popular, obiceiurile populare.

La Clubul Copiilor şi Elevilor din Dorohoi, cât şi în afara acestuia(spectacole, concursuri), profesorul le-a arătat copiilor ce înseamnă spiritul de echipă. De mici i-a ajutat să-şi formeze deprinderi de a mânui un instrument popular, de a-şi dezvolta dorinţa de competiţie, limbajul adecvat vârstei (prin receptarea şi învăţarea unor texte pline de substanţă) şi nu în ultimul rând latura artistică, emoţională.

Marcel Dupu a dorit să îndrepte elevii spre artă, spre cultura noastră tradiţională, pentru a-i îndruma pe calea recunoaşterii valorilor estetice şi deosebirii acestora de nonvaloare, de noncultură.

Cu Orchestra „Mugurelul" formată din copii şi adolescenţi de la Clubul din Dorohoi, profesorul Marcel Dupu a ridicat sălile în picioare în toată ţara şi în afara ei. Pentru meritele sale, Primăria Dorohoi i-a acordat titlul de cetăţean de onoare. Acum îşi continuă munca artistică la palatul Copiilor din Botoşani, iar proiectele sale îndrăzneţe vizează în continuare lupta cu nonvaloarea şi promovarea tradiţiilor româneşti.

Felicitări domnului Marcel Dupu pentru locul ocupat în acest clasament. (DorohoiNews.ro)

Sursa: adevarul.ro

local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web