Şcoala de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă “Prezent şi Viitor în Siguranţă” şi-a deschis, astăzi, porţile.
Organizată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani în parteneriat cu Instituţia Prefectului Judeţul Botoşani, Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani, Serviciul Judeţean de Ambulanţă, Societatea Naţională de „Cruce Roşie” – Filiala Botoşani şi Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Botoşani, acţiunea se adresează elevilor botoşăneni din clasele V – VIII.
Primii 50 de elevi care au participat la lecţiile ţinute de pompieri, voluntari de la Crucea Roşie, cadre medicale ale SJA şi pirotehnişti provin de la Şcolile nr. 6, 7, 11, 17 din municipiul Botoşani şi Liceul cu Program Sportiv Botoşani.
A doua ediţie a Şcolii de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă a debutat cu pregătirea teoretică a elevilor. Aceştia au petrecut două ore în clubul I.S.U. Botoşani, unde specialiştii Serviciului Protecţie, Pregătire şi Educaţie Preventivă a Populaţiei le-au ţinut lecţii despre cum să prevină sau să se comporte într-o situaţie de urgenţă, fie că este vorba de incendiu, cutremur sau inundaţie. Pompierii au urmărit ca elevii să dobândească, într-o manieră plăcută şi interactivă, cunoştinţele necesare prevenirii situaţiilor de urgenţă.
Prin discuţii interactive, stimulative şi vizionarea unor materiale video din cadrul Campaniilor de informare şi educare preventivă „Să fim o naţiune pregătită” şi „Singur acasă – sunt în siguranţă”, abordări care au avut menirea de a-i provoca şi incita la dialog, cât şi prin prezentarea unor tematici specifice situaţiilor de urgenţă, care au vizat comportamentul copiilor în cazul producerii unor situaţii de urgenţă (cutremur, incendiu), s-a urmărit, totodată, formarea deprinderilor necesare, care să îi ajute pe elevi să facă faţă situaţiilor dificile, ai căror protagonişti ar putea fi la un moment dat.
Între orele 11.00 – 13.00, elevii au participat la activităţile practice desfăşurate în curtea Detaşamentului de Pompieri Botoşani. Au fost organizate şase ateliere de lucru, fiindu-le prezentate tehnica de intervenţie în caz de incendiu şi descarcerare, ambulanţa SMURD şi măsuri de prim ajutor în caz de arsuri, intoxicaţii, fracturi, hemoragii, înec, precum şi tehnica de intervenţie privind asanarea terenului de muniţie neexplodată. Elevii au asistat la demonstraţii privind modul de funcţionare a echipamentului de descarcerare, precum şi la simularea unei intervenţii în caz de incendiu. Voluntarii de la Crucea Roşie i-au învăţat cum să acorde primul ajutor.
Mâine dimineaţă, cei 50 de elevi vor fi evaluaţi cu ajutorul unui chestionar ce conţine 20 de întrebări din domeniul situaţiilor de urgenţă, după care vor pleca în excursie la Memorialul Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii "Mihai Eminescu". Primii zece elevi care vor obţine rezultate bune în urma testării se vor întâlni din nou cu pompierii, în perioada 03 – 06 septembrie, în tabăra la Agafton, unde vor putea să îşi dezvolte priceperile şi deprinderile în a reacţiona în situaţii de urgenţă, dar şi să se relaxeze.
Programul „Şcolii de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă”
- Seria I-a : 02 – 03 august 2012, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani;
- Seria a II - a: 09 – 10 august 2012, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani (pentru localităţile limitrofe din mediul rural);
- Seria a III - a: 16 – 17 august 2012, la sediul Detaşamentului de Pompieri Dorohoi;
- Seria a IV - a: 23 – 24 august 2012, la sediul Gărzii de Intervenţie Săveni;
- Seria a V - a: 30 -31 august 2012, la sediul Centrului de Pregătire şi Informare Preventivă în Domeniul Situaţiilor de Urgenţă Ştefăneşti. (DorohoiNews.ro)