Sunt fotografii care sensibilizează în mod deosebit privitorul, în fața cărora te oprești dorind să le pătrunzi interioritatea, care te seduc tocmai prin aceea că nu le poți descifra tainele, ipostaze care te cuprind în propriul lor aer de “misterios”, transmițând o bogăție de emoții.
O asemenea întrupare fotografică, o constituie și recenta “recuperare” a unei fotografii, datând din anii premergători celui de-al doilea război mondial și care contopește picurii amintirilor cu stopii de lacrimi: imaginea “Cimitirului eroilor” din Dorohoi (arhiva fotografică - Marius Petrescu). Se cuvine a fi făcută mențiunea, că , acest “ locaș de odihnă”, datează din anul 1923, an în care, maiorul Aurel Bantaș (m. 1948), a adus din Ardeal sicriele unor ofițeri dorohoieni – locotenent Gheorghe Olinescu și locotenent Constantin Andrei, ambii din Regimentul 29 Infanterie -, depunându-le într-un cadru festiv, momentul constituind “ începutul” acestui cimitir, așa cum ne-a relatat cunoscutul documentarist și autor de carte monografică , prof. Ilarion Mandachi.
Într-un contrast al fotografiilor de ieri și de astăzi, imaginea acestui loc de pelerinaj sugerează și astăzi chemarea la a zabovi un pic, străfulgerați fiind de gândul recunoștinței și de sensul profund al umanului. Suntem convinși că , prin aparenta simplitate și prin discretele imagini, fotografiile pe care vi le prezentăm, ne vor îndemna în această perioadă premergătoare “Zilelor municipiului Dorohoi”, la comemorare și rememorare, la memorie și istorie, purtând metafora sentimentului că putem rămâne cu pecetea recunoștinței și a înveșnicirii, într-o atitudine de pioasă aducere aminte față de toți acei care au scris pagini de glorie nemuritoare, față de eroii dorohoieni, indiferent de trecerea timpului.
Precizam și faptul că, DorohoiNews, cu sprijinul unui grup de fotografi locali, a pornit într-un proiect spontan, de “recuperare” a ipostazelor Dorohoiului de altădată, așteptând, în acest sens colaborari.