Pe parcursul primelor nouă luni ale anului 2012, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani a îndeplinit cu responsabilitate şi profesionalism misiunile şi sarcinile încredinţate, acţionând în vederea atingerii obiectivelor stabilite pentru optimizarea structurii organizatorice a inspectoratului, îmbunătăţirea siguranţei cetăţeanului prin întrebuinţarea eficientă a structurilor de ordine publică în zona de competenţă, realizarea schimbului de date intra şi interinstituţional în vederea cunoaşterii permanente a evoluţiei situaţiei operative şi a riscurilor la adresa ordinii şi siguranţei publice la nivel judeţean, realizarea complementarităţii între pregătirea efectivelor şi cerinţele de securitate şi intervenţie, dezvoltarea şi consolidarea culturii de securitate şi nu în ultimul rând asigurarea suportului necesar desfăşurării atribuţiilor specifice.
Pentru îndeplinirea acestor obiective s-au desfăşurat activităţi specifice, în conformitate cu direcţiile de acţiune şi obiectivele fundamentale stabilite prin „Programul de guvernare 2009-2012”, ordinele şi dispoziţiunile Ministerului Administratiei şi Internelor şi ale Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, „Strategia privind consolidarea reformei instituţionale, dezvoltarea structurilor şi practicilor Jandarmeriei Române în raport cu evoluţia instituţiilor similare din ţările membre ale Uniunii Europene în perioada 2006-2015”, „Planul de acţiuni al Jandarmeriei Române pentru anul 2012” şi „Planul de acţiuni al I.J.J. Botoşani pentru anul 2012”.
Structura organizatorică în vigoare, asigură îndeplinirea în condiţii optime a misiunilor şi a atribuţiilor inspectoratului şi a avut la bază necesitatea acoperirii corespunzătoare cu efective a zonelor publice, în scopul prevenirii şi combaterii faptelor care afectează siguranţa persoanelor şi bunurilor acestora, asigurarea cadrului operaţional pentru folosirea efectivelor şi planificarea acestora în misiuni de menţinere a ordinii şi siguranţei publice şi încadrarea în numărul de indicatori aprobaţi şi adaptaţi la dinamica situaţiei operative.
Pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, prevenirea şi combaterea faptelor ilicite şi creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor, în cele 9 luni ale anului 2012 supuse analizei, inspectoratul a planificat, organizat, executat şi coordonat un număr de 5367 de misiuni specifice de ordine publică, unde au fost aplicate 917 avertismente scrise, 2432 amenzi contravenţionale şi ridicate în vederea confiscării bunuri în valoare de 47 197 lei. De asemenea au fost constatate 78 de infracţiuni cu 87 autori, iar în cooperare cu poliţia 97 de infracţiuni cu 104 autori.
În vederea asigurării ordinii publice la manifestările cultural, artistice, promoţionale şi religioase, unitatea a planificat şi executat un număr de 161 misiuni, ocazie cu care au fost aplicate 55 de avertismente scrise şi 126 de amenzi contravenţionale.
Menţionăm faptul că, în primul trimestru al anului în curs, în municipiile Botoşani, Dorohoi şi oraşul Flămânzi s-au desfăşurat pe o perioadă îndelungată manifestări de protest spontane ale diferitelor categorii sociale, ocazie cu care unitatea a luat măsuri pentru intrarea acestora în legalitate, iar prin activitatea desfăşurată de efectivele de jandarmi, s-a reuşit crearea unui climat de ordine şi siguranţă atât pentru participanţi cât şi pentru ceilalţi cetăţeni.
Având în vedere dinamica situaţiei operative şi nemulţumirile de ordin social existente la nivelul judeţului, pentru gestionarea manifestărilor de protest (marşuri, pichetări, mitinguri, etc.) desfăşurate, unitatea a organizat şi executat un număr de 124 de misiuni de asigurare a ordinii publice.
În perioada mai-iunie, efectivele unităţii au fost angrenate pentru asigurarea măsurilor de ordine la 133 de adunări publice cu caracter electoral pentru alegerile administraţiei publice locale din 10.06.2012 şi o misiune de asigurare în campania electorală a Referendumului Naţional pentru demiterea Preşedintelui României, din data de 29.07.2012. Cu această ocazie au fost aplicate un număr de 8 sancţiuni contravenţionale pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.
Totodată pe timpul desfăşurării proceselor electorale au fost executate un număr de 40 misiuni de ordine publică, s-au realizat măsuri de protecţie la un număr de 99 de secţii de votare, asigurându-se ordinea publică în zona apropiată acestora.
Climatul de ordine şi siguranţă publică la manifestări şi competiţii sportive a fost asigurat prin executarea unui număr de 44 misiuni, din care exemplificăm meciurile din liga a II a susţinute de echipa F.C. Botoşani pe teren propriu, liga a III-a susţinute de echipa FCM Dorohoi, precum şi meciurile din Cupa României Timişoreana.
De asemenea au fost asigurate măsuri de ordine publică cu ocazia desfăşurării Cupei României la haltere, Campionatul Naţional de volei feminin A 2, Turul ciclist al României, Raliul Botoşani 2012, Campionatului Naţional de juniori II – M Handbal.
Totodată, unitatea a contribuit prin executarea a 84 de misiuni la instituţiile de învăţământ pentru buna desfăşurare a celor două sesiuni ale Bacalaureatului 2012 din lunile iunie/iulie, respectiv august/septembrie, la Evaluarea Naţională a elevilor de clasa a VIII din luna iunie şi la concursurile de definitivat, titularizare şi calificare profesională, desfăşurate în lunile iulie/august 2012.
Ordinea şi siguranţa publică pe timpul desfăşurării şedinţelor de judecată la cele 5 instanţe din zona de competenţă, a fost asigurată cu efective de la subunităţile de pază şi protecţie care au executat un număr de 1355 de misiuni.
În zona de competenţă în primele nouă luni ale anului în curs nu au fost cazuri de tulburare gravă a ordinii publice, care să necesite intervenţia în forţă a efectivelor de jandarmi, iar pentru riscurile şi vulnerabilităţile identificate, s-au dispus măsuri necesare eliminării sau reducerii acestora.
Fiind o instituţie în slujba cetăţeanului, efectivele de jandarmi au dat curs unui număr de 530 de solicitări venite prin S.N.U.A.U. 112 sau apeluri interne, ocazie cu care au fost aplicate 560 sancţiuni contravenţionale şi constatate 48 de fapte de natură penală cu 51 de autori.
În baza planului de cooperare încheiat între I.P.J. şi I.J.J. Botoşani unitatea a contribuit la menţinerea ordinii publice prin constituirea a 2826 de patrule mixte şi 2701 patrule de jandarmi în municipiile Botoşani, Dorohoi, oraşele Darabani, Săveni şi Flămânzi, iar în mediul rural prin constituirea 601 patrule intercomunale.
Această activitate s-a concretizat prin aplicarea unui număr de 2552 de sancţiuni contravenţionale şi constatarea a 124 de fapte de natură penală cu 133 de autori.
Referitor la cooperarea interinstituţională, unitatea execută misiuni specifice în baza unui număr de 25 planuri de cooperare/colaborare încheiate la nivelul unităţii, în acest sens, în perioada analizată s-au executat un număr de 145 misiuni cu executorii judecătoreşti, Inspectoratul Teritorial de Muncă, cu Serviciul pentru Imigrării al Judeţului Botoşani, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi B.C.C.O. Suceava –S.C.C.O. Botoşani sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Botoşani.
Prin activităţile desfăşurate efectivele unităţii şi-au adus contribuţia la respectarea cadrului legal existent şi la crearea unui climat de ordine şi siguranţă civică.
Inspectoratul execută paza şi protecţia instituţională la 15 obiective, din care: 11 luate în pază în conformitate cu HG.1486/2005, 1 conform HG 248/2010, 2 conform O.M.A.I. S/325/31.12.2009 şi 1 conform O.I.G.J.R. S/101/07.01.2010, precum şi paza şi protecţia transporturilor de valori ale Trezoreriei municipiului Botoşani şi paza transporturilor de produse cu caracter special executate în beneficiul unităţii şi a unei societăţi comerciale cu care avem contract de prestări servicii.
De asemenea, participăm, împreună cu lucrători ai S.R.I., la paza şi protecţia transportului corespondenţei clasificate în zona de responsabilitate.
Elementele de dispozitiv constituite au ca îndatoriri (pe lângă cea de asigurare a pazei şi protecţie a obiectivelor) asigurarea prin măsuri specifice a ordinii şi siguranţei publice în zona imediată obiectivelor aflate în responsabilitate, nefiind probleme în zona de dispunere a acestora.
În perioada analizată nu au fost constatate infracţiuni de către elementele de dispozitiv care execută misiuni de pază şi protecţie, dar pentru încălcarea actelor normative în vigoare referitoare la asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică, elementele de dispozitiv au aplicat un număr de 30 sancţiuni contravenţionale constând în 13 amenzi şi 17 avertismente. Nu au fost constatate infracţiuni, deoarece prezenţa jandarmilor în zona obiectivelor şi munca de prevenire desfăşurată de aceştia au dus la descurajarea săvârşirii unor astfel de fapte de natură penală.
Misiunile de pază şi protecţie instituţională, paza şi protecţia transporturilor de valori, cu caracter special şi corespondenţă clasificată s-au executat fără probleme deosebite.
Pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, cunoaşterea şi gestionarea mediilor infracţionale, a riscurilor şi vulnerabilităţilor la adresa ordinii şi liniştii publice, prevenirea şi combaterea faptelor ilicite din zona de responsabilitate, au reprezentat direcţiile principale de acţiune ale unităţii în primele nouă luni ale anului 2012.
Astfel în conformitate cu cadrul legal existent, unitatea a desfăşurat activităţi specifice pentru cunoaşterea mediilor infracţionale şi a zonelor cu risc criminogen ridicat.
A existat o informare reciprocă şi permanentă cu structurile de investigaţii criminale şi de criminalistică ale I.P.J. Botoşani pe linia cunoaşterii situaţiei operative din zona de responsabilitate şi identificării riscurilor la adresa ordinii publice.
Prin exploatarea în timp operativ a datelor şi informaţiilor procurate, s-a urmărit cu prioritate implementarea conceptului “informaţie - acţiune - rezultat”, fiind organizate şi executate 33 de acţiuni punctuale în astfel de zone, ocazie cu care au fost constatate 8 infracţiuni cu 11 autori şi aplicate 63 de sancţiuni contravenţionale.
Datele şi informaţiile obţinute care datorită competenţei materiale nu au putut fi exploatate de către unitate, au fost înaintate organelor competente spre soluţionare.
Având în vedere că prevenirea săvârşirii de fapte antisociale reprezintă unul din obiectivele principale ale unităţii în perioada analizată, inspectoratul s-a implicat în mod activ, independent sau în cooperare cu alte instituţii în organizarea şi desfăşurarea de activităţi cu caracter preventiv-educativ şi antivictimizare pe raza mai multor comune şi oraşe din judeţul Botoşani.
Astfel au fost desfăşurate 89 de activităţi preventive în instituţiile de învăţământ preuniversitar din municipiile Botoşani şi Dorohoi, oraşele Darabani şi Săveni, precum şi din mediul rural, ocazie cu care au fost prezentate teme referitoare la prevenirea violenţei, delicvenţa juvenilă, principalele fapte care constituie infracţiuni şi contravenţii, S.N.U.A.U. 112, riscurile traficului de persoane, a consumului de droguri şi substanţe etnobotanice.
Din activităţile mai importante executate pe această linie, menţionăm cele desfăşurate în baza parteneriatului încheiat cu A.N.A. - Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Botoşani şi a Campaniei M.A.I. ,,Votul ilegal înseamnă închisoare!”
Combaterea faptelor antisociale de natură penală pe timpul executării misiunilor specifice s-a concretizat prin constatarea de către lucrătorii jandarmi a 78 de infracţiuni, cu 87 de autori.
Din totalul infracţiunilor constatate, 64 au fost săvârşite în mediul urban iar 14 în mediul rural.
Dezvoltarea si eficientizarea colaborării cu parchetele locale, creşterea calităţii actelor procedurale întocmite de agenţii constatatori, o mai bună cooperare cu formaţiunile de investigaţii criminale, criminalistică şi de investigare a fraudelor ale I.P.J. Botoşani au stat în permanent în atenţia unităţii.
În baza Planului de cooperare încheiat cu I.P.J. Botoşani, pe timpul misiunilor de menţinere a ordinii publice în sistem integrat, au fost constatate de către patrulele mixte sau inter/intracomunale un număr de 88 de fapte de natură penală, din care un număr de 60 infracţiuni în mediul urban, iar 28 în mediul rural.
Protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, prevenirea şi combaterea comerţului ilegal cu produse accizabile a reprezentat una din preocupările permanente al personalului operativ al unităţii, cooperarea cu D.J.A.O.V. Botoşani având un rol esenţial în acest sens.
În cele 9 luni s-au confiscat un număr de 5602 pachete ţigări, 16,5 litri alcool şi 8,9 kg cafea, produse accizabile care au fost predate împreună cu persoanele identificate lucrătorilor vamali pentru luarea măsurilor legale. De asemenea, tot în această perioadă a fost identificată o persoană din Republica Moldova, care transporta un număr de 1372 pachete ţigări, persoanei identificate i-au fost întocmite actele constatatoare pentru săvârşirea unor fapte de natură penală incriminate de art. 296, alin 1 din Legea 571/2003 şi art. 270 alin 3 din Legea 86/2006.
Unitatea a primit spre executare un număr de 750 mandate, fiind puse în aplicare efectivă 301, la instanţele şi parchetele din oraşele Botoşani, Suceava, Constanta, Alba-Iulia, Fălticeni, Rădăuţi şi Dorohoi, la celelalte datorită unor condiţiilor obiective au fost întocmite documentele necesare şi trimise organelor emitente.
Activitatea inspectoratului s-a desfăşurat potrivit legii în slujba cetăţeanului şi a comunităţii, înregistrându-se rezultate pozitive, în raport cu obiectivele şi sarcinile stabilite, având garanţia că pe viitor vom creşte calitativ din punct de vedere al eficienţei şi al impactului social, făcând faţă provocărilor viitoare la care va fi pusă instituţia în zona de competenţă.