Cu ocazia Sărbătorilor de iarnă şi pentru o vacanţă în siguranţă, poliţiştii botoşăneni vor intensifica activităţile în vederea prevenirii evenimentelor rutiere grave în care ar putea fi implicaţi copiii. De asemenea, în itinerariile de patrulare a efectivelor de poliţie rutieră vor fi incluse zonele frecventate de copii, adiacente drumurilor publice.
Astfel, în această perioadă, poliţiştii rutieri şi cei de la compartimentul prevenire vor participa la întâlniri cu elevii în unităţile de învăţământ din judeţul Botoşani pentru a le oferi recomandări cu privire la respectarea normelor rutiere. Copiilor le vor fi prezentate cauzele producerii unor evenimente rutiere grave şi sfaturi pentru a nu ajunge victime. De asemenea, vor fi distribuite materiale informative (flyere, afişe, broşuri etc.).
Un alt grup ţintă, îl reprezintă părinţii, cărora le vor fi adresate recomandări, în vederea supravegherii copiilor la locurile de joacă şi prevenirea implicării acestora în accidente.
Conducătorii de autovehicule sunt sfătuiţi să adopte o conduită preventivă în zonele frecventate de copii.
Siguranţa rutieră constituie o problemă importantă a societăţii contemporane, atâta timp cât, la nivel naţional, în fiecare an, în accidente rutiere îşi pierd viaţa peste 2.000 de persoane, iar alte 9.000 sunt rănite grav.
Analiza accidentelor grave de circulaţie produse la nivel naţional în intervalul ianuarie – noiembrie 2012, comparativ cu perioada similară a anului precedent, a relevat o creştere a numărului şi consecinţelor acestor evenimente.
Ca urmare a măsurilor preventiv-educative luate în ultima perioadă, în prima jumătate a lunii decembrie a.c., comparativ cu perioada similară a anului trecut, s-a înregistrat un trend descendent al accidentelor grave, menţinerea la un nivel sensibil egal a mortalităţii rutiere şi reducerea numărului răniţilor grav.
Pentru prevenirea implicării copiilor în accidentele rutiere, Poliţia Rutieră recomandă celor mici:
Să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora şi să aleagă locurile special amenajate în acest sens, unde nu circulă maşini (parcurile, terenurile de sport, curtea şcolii sau a grădiniţei etc.)!
Să nu se deplaseze cu patinele/ sania pe partea carosabilă a drumurilor publice!
După căderea întunericului sau în alte condiţii de vizibilitate redusă, să folosească îmbrăcăminte de culoare deschisă, care îi face mai vizibili în lumina farurilor!
STRADA NU ESTE LOC DE JOACĂ!
Copii, sa evităm accidentele, învăţând şi respectând câteva reguli de circulaţie!
Circulaţi doar pe trotuar. Pe drumurile unde nu exista trotuare, circulaţi întotdeauna pe partea stânga, cât mai aproape de marginea drumului, astfel ca maşinile care circulă pe partea carosabilă să vină din faţa voastră.
În caz de vreme rea (ploaie, ceaţă, polei, ninsoare, viscol) să fiţi mai atenţi atunci când traversaţi strada.
Nu staţionaţi pe bordura trotuarelor deoarece vă puteţi dezechilibra şi ajunge în faţa maşinilor!
Traversarea străzii se face numai pe trecerea de pietoni. Nu fugiţi pe trecerea de pietoni, opriţi-vă pe marginea acesteia şi aşteptaţi ca maşinile să se oprească pentru a vă permite traversarea!
Acolo unde sunt instalate semafoare, veţi aştepta cu răbdare apariţia luminii de culoare verde şi veţi traversa numai pe această culoare!
Culoarea verde a semaforului arată ca se poate traversa în siguranţă, dar şi în acest caz trebuie să vă asiguraţi din ambele sensuri, pentru că pot exista şi şoferi neatenţi.
În intersecţiile unde nu există semafor, traversarea se va face numai pe la colţul străzii, după o atentă asigurare că nu se apropie nicio maşină din ambele sensuri de circulaţie.