Preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, domnul Florin Ţurcanu, continuă şirul de întâlniri promise în campania electorală cetăţenilor din judeţul Botoşani.
Joi, 14 februarie 2013, domnia sa, a efectuat o vizită în comunele Suliţa, Lunca, Todireni, Hlipiceni, Răuseni şi Blândeşti. Preşedintele CJ a fost însoţit şi de această dată de reprezentanţii Camerei Agricole Judeţene Botoşani, ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, ai Direcţiei Agricole Botoşani, ai A.P.I.A. Botoşani şi ai ITM Botoşani.
La Suliţa, întâlnirea a avut loc în incinta primăriei, unde, în prezenţa a aproximativ 80 de persoane, preşedintele CJ a propus soluţii la următoarele probleme ale comunităţii: intabularea terenurilor, delimitarea în piaţă a produselor autohtone faţă de produsele din import, accesarea fondurilor europene cu ajutorul formelor asociative şi a GAL - urilor şi irigarea terenurilor.
Preşedintele CJ a prezentat planuri pentru creşterea economică a comunei, activităţile vizate fiind agricultura, zootehnia, piscicultura şi legumicultura. Acesta a încurajat încrederea cetăţenilor în asociaţii şi cooperative, arătând că numai în acest mod de desfăşurare a activităţii vor obţine o dezvoltare economică semnificativă. De asemenea, fermierilor li s-a promis că se vor accesa programe pentru irigaţii şi se va încerca lărgirea zonei defavorizate, în aşa fel încât, aceasta să cuprindă şi comuna Suliţa.
La Hlipiceni, Răuseni şi Lunca, în incinta căminelor culturale, în prezenţa a peste 300 de cetăţeni ai celor trei comune, s-a discutat despre:
- oportunităţile locale de dezvoltare;
- problema asigurării culturilor;
- avantajele pe care le au fermierii din aceste comune datorită faptului că fac parte din zona defavorizată;
- liberul acces în pieţe;
- în comuna Hlipiceni despre posibilitatea înfiinţării unei fabrici de prelucrare a laptelui;
- modernizarea drumului Răuseni – Călăraşi – Libertatea;
- impozitarea terenurilor agricole;
- întreţinerea şcolilor din aceste comune.
Preşedintele CJ a adus la cunoştinţa cetăţenilor că aceştia vor fi informaţi trimestrial cu privire la noutăţi din domeniul agricol şi zootehnic prin intermediul unei reviste ce va fi distribuită gratuit fermierilor din judeţ. Totodată, dumnealui şi-a afirmat din nou disponibilitatea permanentă în ceea ce priveşte sprijinirea cetăţenilor în rezolvarea problemelor pe care le au în orice domeniu de interes al acestora.
La Todireni şi Blândeşti, tot în incinta căminelor culturale, în prezenţa a aproximativ 150 de persoane, s-a discutat despre lipsa normelor de aplicare cu privire la utilizarea păşunilor, diferenţa nejustificată a impozitului dintre extravilanul urban şi extravilanul rural, programul Fermierului, agricultura ecologică şi despre cum se va împărţi păşunea începând de anul viitor. Preşedintele CJ le-a sugerat fermierilor să nu-şi mai vândă terenurile şi tinerilor să-şi îndrepte atenţia către agricultură.
Domnia sa le-a pus în vedere celor prezenţi că fiscalizarea agriculturii a devenit oficială, totodată clarificând punctual modificările legislative ce vor intra în vigoare de la 1 februarie. Reprezentanţii APIA, CAJ, DSV şi DA şi-au exprimat din nou disponibilitatea de a oferi oricând consultanţă cetăţenilor, invitându-i astfel pe cei interesaţi la sediile instituţiilor, unde vor găsi mereu uşile deschise.