Fiecare clipă, trăită în slujba vieţii. Acesta este obiectivul oricărui angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, care cu viaţa lui apără viaţa. Statisticile fac dovada acestui fapt. Numai în ultimii trei ani, salvatorii de la ISU Botoşani au intervenit la peste 12.000 situaţii de urgenţă, ceea ce înseamnă că zilnic au avut în medie aproape 11 misiuni de salvare a vieţii şi bunurilor materiale.
Împărţite pe categorii, acestea înseamnă 1.260 incendii, 440 arderi necontrolate, 7. 126 intervenţii SMURD, 452 intervenţii la inundaţii, 69 intervenţii pentru salvarea unor animale, 68 intervenţii pentru asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată, 109 misiuni pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteo periculoase, 961 alte intervenţii, 564 misiuni de asigurare a măsurilor p.s.i. la evenimente publice de amploare care puteau genera situaţii de urgenţă. În peste 1.000 de situaţii, pericolul a fost înlăturat de cetăţeni sau membrii serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă până la sosirea forţelor ISU Botoşani ori au fost alarme false.
Aproape 700 de botoşăneni au fost salvaţi din locuinţele cuprinse de flăcări, autoturismele implicate în accidente rutiere, casele inundate sau din alte medii ostile vieţii.
Alte peste 7.000 de persoane, care sufereau de diferite afecţiuni medicale, au ajuns la timp la spital pentru îngrijiri de specialitate, ca urmare a intervenţiei echipajelor Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din cadrul inspectoratului. Alte 4.563 persoane au fost evacuate din calea apelor, iar peste 1.500 de botoşăneni au fost scoşi din nămeţi.
Incendiile, cele mai frecvente tipuri de risc, s-au manifestat în procent de 25% la vegetaţie uscată, 75% la locuinţe, anexe gospodăreşti, proprietăţi individuale, mijloace de transport, în industrie, în comerţ şi alimentaţie publică, alte domenii de activitate. Cele mai frecvente cauze de incendiu au fost: utilizarea instalaţiilor şi echipamentelor electrice defecte sau improvizate; folosirea coşurilor de fum defecte sau necurăţate; acţiunea intenţionată; jocul copiilor cu focul şi focul deschis. Mai bine de jumătate dintre incendii au fost stinse în colaborare cu membrii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă.
În urma situaţiilor de urgenţă produse în ultimii trei ani (incendii, înec, accidente rutiere, etc), altele decât S.M.U.R.D., şi-au pierdut viaţa peste 100 persoane (103 adulţi şi 13 copii), iar alte 42 (26 adulţi şi 16 copii) au fost rănite. De menţionat este faptul că nici o persoană nu şi-a pierdut viaţa după sosirea echipajelor ISU Botoşani la locul intervenţiei.
Pagubele produse în urma incendiilor au fost estimate la 7.476.630 lei, iar valoarea bunurilor salvate se cifrează la 153.682.700 lei.
Printre intervenţiile de amploare din ultimii trei ani se numără inundaţiile din vara anului 2010, precum şi înzăpezirile de la începutul şi sfârşitul anului 2012.