Dorohoi News Logo

Ucraina a făcut totul pentru redeschiderea Vămii Racovăţ, România nu a făcut nimic - VIDEO

Vizita oficiali Ucraina

Ucrainenii pot deschide Vama de la Racovăţ şi mâine, România nu poate nici peste câteva luni. Autorităţile botoşănene şi cele din Cernăuţi vor să redeschidă Vama Racovăţ, punctul de trecere a frontierei cu Ucraina de pe de pe teritoriul judeţului Botoşani, însă doar partea ucraineană a lucrat pentru asta, la noi situaţia este în plop şi plopul în aer.

La Botoşani a venit în vizită Mihail Găiniceru, preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi, din Ucraina, şi cu Vasyl Boiechko, consulul general al Ucrainei la Suceava.

Din partea autorităţilor botoşănene au fost prefectul Costică Macaleţi, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, vicepreşedintele CJ Gheorghe Sorescu, primarul Ovidiu Portariuc, Dorin Romeo Floareş – preşedintele Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură. La întâlnire participă şi omul de afaceri Mihai Tincu, consilier local PSD.

Mihail Găiniceru a spus că partea română a anunţat închiderea vămii de la Racovăţ pentru o scurtă perioadă de timp, în 2010, dar nici după trei ani nu s-a redeschis.

„Am discutat nişte probleme esenţiale, printre care şi despre punctul de trecere a frontierei care a fost închis la finalul lui 2010. Am discutat starea proiectelor transfrontaliere în cadrul programului dintre Ucraina, România Republica Moldova. Punctul de trecere de frontieră a fost închis în martie 2010 conform solicitării părţii române care a spus că se închide temporar. Dar durează. Din partea Ucrainei există serviciile care pot duce la funcţionarea vămii. Nu poate fi mulţumită populaţia din ambele părţi din cauza închiderii punctului de frontieră”, a declarat Mihail Găiniceru, citat de banulbotosanean.

Preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, a declarat că autorităţile judeţene vor face tot ce ţine de ele pentru redeschiderea Vămii Racovăţ, dar că proiectul este blocat la nivel central şi că se fac eforturi pentru deblocarea lui. „Vizita este un prim pas pentru relaţie bună între judeţul Botoşani cu regiunea Cernăuţşi. Ca prim obiectiv avem să redeschidem vama Racovăţ. Consiliul Judeţean are în implementare ultimul drum care va fi asfaltat în primele şase luni din acest an ca să putem asigura infrastructura necesar. Apoi, în colaborare cu Camera de Comerţ vrem să susţinem investitorii din judeţul Botoşani care vor să investească în regiunea respectivă şi să avem o colaborare şi schimburi de experienţă pentru a putea dezvolta şi regiunea şi judeţul. Sper să susţinem şi proiecte comune după 2014, care vor avea un punctaj foarte mare. Legat de Vama Racovăţ, sperăm ca în acest an să finalizăm acest obiectiv. Firma care a câştigat licitaţia acolo a intrat în insolvenţă. Nu s-a procedat la anularea contractului, nu s-a scos din nou la licitaţie. 95% din cetăţenii care trăiesc lângă graniţă sunt români. Ar fi onorant pentru ei şi bine pentru noi să avem punctul deschis cât mai rapid”, a precizat Florin Ţurcanu.

Prefectul Costică Macaleţi a precizat că vizita părţii ucrainene la Botoşani va duce la întărirea relaţiilor economice, culturale şi cetăţeneşti între Regiunea Cernăuţi şi judeţul Botoşani.





local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web