Cu ocazia sărbătoririi celei de-a 80-a aniversări a ,,ZILEI PROTECȚIEI CIVILE DIN ROMÂNIA”, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani a organizat și desfășurat activități de informare privind măsurile specifice de prevenire și regulile de comportare în caz de dezastre cu cetățeni, cadre didactice, elevi și preșcolari.
Vizitatorilor prezenți în Detașamentul de Pompieri Dorohoi, astăzi 28 februarie, le-a fost prezentată expoziția de mijloace tehnice, materiale și aparatură de intervenție în situații de urgență, generate de dezastre și exerciții demonstrative. De asemenea li s-au înmânat pliante cuprinzând reguli și măsuri de prevenire în situații de urgență generate de dezastre precum și materiale de educație preventivă din cadrul campaniilor naționale ,,F.O.C.” și ,,R.I.S.C.”.
În prezența vizitatorilor, comanda Detașamentului de Pompieri Dorohoi a depus o coroană de flori la monumentul ridicat în cinstea eroilor pompieri.
“Funcția de informare se referă la nevoia societăţii sau indivizilor de a controla mediul înconjurător, oamenii evaluează pe baza informaţiilor pe care le primesc, dau importanţă evenimentului ce ar putea să-i afecteze în mod direct, anticipează unele tendinţe şi iau, în cunoştinţă de cauză, anumite decizii. În alte cazuri, informaţiile pot produce o reacţie opusă celei scontate: ele sunt exagerate, deformate, amplificate paroxistic şi drept urmare, în loc să genereze strategii şi acţiuni raţionale de combatere a unui eveniment, ele pot declanşa reacţii de panică. O comunitate supusă riscului unui dezastru nu va fi pregătită să îl înfrunte dacă publicul larg nu este pregătit. Pierderi de vieţi şi daune provocate proprietăţii au fost datorate ignoranţei şi lipsei de cunoaştere a deprinderilor şi de pregătire pre-dezastru.” a declarat Lt. Colonel RADU ŢIPIŞCĂ, Inspecția de prevenire a ISU Botoşani.