În vremuri de criză sunt şi afaceri care scot profit. Sălile de jocuri îi atrag pe mulţi dintre dorohoieni ca un magnet, iar numărul locurilor în care oamenii îşi pierd banii mizând exclusiv pe noroc s-a înmulţit considerabil în ultimii ani. Cei mai mulţi cred în povestea în care introduci 5 lei în aparat şi scoţi 500, adică de o sută de ori mai mulţi bani în doar câteva minute. În realitate însă, în locul banilor câştigaţi, majoritatea jucătorilor se aleg cu buzunarele goale. Prea puţini ştiu când să se oprească, aşa că sălile de jocuri sunt pline şi înghit zilnic sute de mii de lei din banii dorohoienilor.
„Păcănelele” sunt peste tot. În cartierele din Dorohoi, sălile de jocuri stau una langa alta pentru că s-au dovedit o afacere din care se poate scoate uşor şi repede un profit sigur.
În medie, într-o sală de jocuri intră zilnic aproximativ 30 de persoane.
“Cei mai mulţi vin zilnic, sunt câte unii care vin chiar şi de câte două ori pe zi. Bagă după buget, într-o zi mai mult, în alta mai puţin. Unii sunt maniaci, joacă până la ultimul bănuţ. E clar că o să piardă tot. Şi dacă scot bani din aparate, îi bagă la loc. Pleacă de aici doar când termină banii”, a spus un supraveghetor de la o sala de jocuri care a dorit sa-si pastreze anonimatul.
Păcănelele dau dependenţă şi, conform specialiştilor, aceasta se agravează odată cu trecerea timpului, ajungând până la punctul în care oamenii nu mai fac diferenţa între un câştig imediat, ocazional, şi banii obţinuţi prin muncă, în timp. Acest tip de dependenţă se tratează greu, cu mari eforturi din partea jucătorilor. (Otilia O.)