În perioada 25 aprilie – 4 mai , poliţiştii botoşăneni desfăşoară campania de informare a cetăţenilor ,,Sărbători Fericite – Sărbători în Siguranţă”.
Având în vedere vulnerabilităţile identificate în anii precedenţi în perioada Sărbătorilor Pascale, poliţiştii din cadrul IPJ Botoșani desfăşoară în această perioadă activităţi de informare şi responsabilizare a cetăţenilor în cadrul campaniei ,,Sărbători Fericite – Sărbători în Siguranţă”.
Astfel, în intervalul 25.04 – 04.05.2013, poliţiştii derulează activităţi de informare ce vizează în special promovarea de recomandări preventive pe linia prevenirii furturilor din locuinţă, a furturilor din genţi şi buzunare şi pe linia prevenirii victimizării in cazul infracţiunilor de tâlhărie.
În data de 29 aprilie a.c. , poliţişti din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi din cadrul Secţiei Rurale nr.1 Botoşani au desfăşurat activităţi preventive pe raza localităţii Cătămărăşti Deal, accentul punându-se în special pe promovarea unor măsuri de protecţie a locuinţei şi a bunurilor aflate în gospodărie.
Discuţiile poliţiştilor cu cetăţenii au vizat transmiterea unor sfaturi utile în situaţia în care locuinţele rămîn nesupravegheate pe perioade îndelungate, dar şi măsuri specifice pentru perioada Sărbătorilor Pascale. Proprietarii care nu au fost identificaţi acasă au primit în căsuţele poştale materiale informative şi scrisori cuprinzînd sfaturi preventive.
Pentru evitarea furturilor din locuinţe în această perioadă , poliţiştii vă recomandă:
Nu permiteţi accesul în locuinţă celor care vin să-ţi prezinte diverse „promoţii”, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie!
Dacă sună la uşă persoane ce pretind că reprezintă instituţii care oferă servicii publice (deratizare, instalaţii electrice, termice sau de gaz etc.), nu lăsaţi să intre în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu şi dacă sunt însoţite de administratorul imobilului!
Nu oferiţi informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţii sau despre vecini, nici măcar celor care susţin că sunt reprezentanţii unor instituţii, dar nu pot face această dovadă!
Evitaţi depozitarea la vedere, pe balcon, în faţa uşii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-ai achiziţionat!
Nu comunicaţi date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare. Discutaţi aceste aspecte doar cu cei în care ai încredere, care pot să vină zilnic să-ţi ridice corespondenţa şi să lase impresia de casă locuită!
Nu postaţi pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţii în casă bunuri de valoare!
Bijuteriile în cantităţi mari, banii, acţiunile sau alte valori trebuie păstrate în depozite bancare!
Pentru efectuarea menajului sau a unor reparaţii apelaţi la firme autorizate!
Achiziţionaţi sisteme de închidere/asigurare care să corespundă din punct de vedere al standardelor de securitate.
Alegeţi încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate uşor!
Când părăsiţi locuinţa pe timpul nopţii, lăsaţi o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune!