Dorohoi News Logo

Primim la redacţie: Destinul Dorohoiului sub Zodia Timpului - FOTO

Destinul dorohoiului sub zodia timpului_5

Am primit pe adresa redacţiei Dorohoi News, o scrisoare venită din partea cetățean al municipiului Dorohoi. Redăm integral acest text: 

Prin prezenta scrisoare, va rog sa agreati expresia sentimentelor mele cele mai sincere de gratitudine si bune intentii.
 
Sunt cetatean al orasului Dorohoi, nascut si crescut pe aceste meleaguri stravechi si am ales sa-mi petrec viata si sa-mi desfasor activitatea profesionala in orasul meu natal.
   
Destinul Dorohoiului sub Zodia Timpului, nu a fost unul infloritor si fericit. Orasul meu moare in fiecare clipa sub privirile noastre neputincioase, pierzandu-si iremediabil parfumul de alta data. Specificul patriarhal al dulcelui nostru targ, s-a pierdut in negura timpului sub tavalugul transformarilor civilizatoare. Casele cochete si maiestuoase, constructii solide si armonioase din central orasului, unde locuiau pe vremea copilariei mele evreii, au fost rase in graba si fara regrete de pe fata pamantului pentru totdeauna.
   
Dar ceea ce m-a determinat sa scriu aceste randuri, intr-un gest de disperare patetica, este soarta cruda a unei cladiri impozante cu parfum de epoca si anume Scoala Israelito-Romana situate pe strada A.I. Cuza. In cartea de istorie citim ca in anul 1909 se deschide la Dorohoi Scoala Israelito-Romana intr-un local nou, modern, construit de Comunitatea everiasca, primul director fiind d-nul Meyer Herscovici, un remarcabil cadru didactic. Astazi, in plin centrul orasului, o cladire veche si frumoasa alta data, incarcata de istorie, agonizeaza gata sa se prabuseasca sub privirile nepasatoare ale edililor orasului, ignorata de trecatorii resemnati si imuni la degradare, uitata si renegata de parintii ei naturali, care au parasit-o luandu-si zborul spre meleaguri mai prielnice. Soarta acestei cladiri, precum si a altora din Dorohoi, ce pulsau altadata in ritmul vietii, poarta un nume: Retrocedarea, un cuvant rece, inventat de mintile politicienilor societatii moderne in care traim. In fapt aceste cladiri au devenit… copiii nimanui. Ele raman pentru noi, oamenii obisnuiti, marturii daltuite in piatra, ale convietuirii de veacuri pe aceste meleaguri tihnite a doua natii ce si-au impletit destinele ca intr-un fir de martisor: romanii autohtoni si evreii popositi pe aceste meleaguri moldave.

Am trait candva impreuna aici, in pace si armonie si nu cred ca ne puteti acuza de ura, invidie, egoism, sovinism, antisemitism. Ba din contra, noi moldovenii blajini, calzi si primitori, v-am primit aici cu bratele deschise, am mucit impreuna in pace si buna-intelegere, invatand unii de la altii, dar mai ales, am incheiat pentru vesnicie un legamant nescris, liber asumat, legandu-ne ca frati pentru tot restul vietii. Prin nastere, multi dintre dvs. sunteti atasati pe viata acestui pamant, care va zamislit si va hranit din seva lui cu dragoste si daruire. Limba romana este si limba dvs. si n-o puteti uita, caci este glasul duios al mamei ce v-a invaluit cu iubire cand v-a cantat soptit primul cantec de leagan. Pe meleagurile noastre veti reveni mereu si mereu, caci v-ati inchis amintirile in Porumbarul de vise si ati lasat aici in paza noastra mormintele bunilor si strabunilor vostri.
   
In numele Prieteniei ce ne leaga, ca un curcubeu peste timp, in numele Demnitatii, Dreptatii si Omeniei, in numele tuturor dorohoienilor onesti, carora le pasa de soarta orasului, va rog respectuos sa consimtiti sa reiteram dialogul dintre noi si sa cautam impreuna solutii dincolo de legi si ordonante, pentru a salva patrimoniul cultural si architectural al orasului. Va invit dar, sa construim impreuna o lume pe care, de altfel, la nivel de cuvinte, cu totii ne-o dorim: o lume a valorilor mai apropiate de OM, o lume a bucuriei, armoniei, in care LIBERTATEA si IUBIREA sa fie legi ale sufletului pentru suflet.
   
Acum, cand arsita vietii apasa greu peste desertaciunea lumii, dati-ne voie sa contam pe omenia d-voastra, ca popor ales al lui Dumnezeu, sa reprezinte la scara Planetara, BINELE si ADEVARUL. (dr. Mariana Colescu)

„Fiecare petec de pamant isi are istoria lui, dar trebuie sa tragi bine cu urechea ca s-o auzi si trebuie un dram de IUBIRE ca sa o intelegi” Nicolae Iorga


NOTĂ: Dorohoi News nu-şi asumă răspunderea pentru conţinutul mesajului primit pe adresa redacţiei noastre şi publicat mai sus.

local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web