Dorohoi News Logo

Dorohoi: În această săptămână a avut loc cea de-a patra întâlnire din cadrul Parteneriatului Comenius Regio - FOTO

Dorohoi Parteneriatul Comenius Regio01

In perioada 19 – 24.05.2013 a avut loc, la Dorohoi, cea de-a patra întâlnire de proiect din cadrul Parteneriatului Comenius Regio COM-11-PR-19-BT-RO, „Promoting ICT Usage and Foreign Language Acquisition for a Better Professional Perspective” coordonat de Consiliul Local al Municipiului Dorohoi, in parteneriat cu Şcoala „Spiru Haret” si Asociaţia „Spiru Haret 2006” din Dorohoi.

Delegaţia oficiala a partenerului turc a fost alcătuită dintr-un număr de 12 persoane, reprezentanţi ai instituţiilor partenere din Aksaray, respectiv: Directoratul pentru Educaţie, Liceul de Ştiinţe Sociale „Ahmet Cevdet Pasa”, Liceul „Yunus Emre Anatolia”, Centrul de Ştiinţe si Arte.
 
Întâlnirea de proiect s-a desfăşurat conform unui program stabilit de comun acord cu partenerii si a avut drept scop punerea in comun a rezultatelor obţinute pana acum in cadrul proiectului, evaluarea implementării proiectului in cei doi ani si asigurarea sustenabilitatii proiectului in perioada următoare.
Programul a cuprins vizitarea instituţiilor partenere in proiect, respectiv Primăria Municipiului Dorohoi si Şcoala „Spiru Haret”,  dar si la alte instituţii de invatamant din municipiu.

Prima zi de activitati a debutat cu vizitarea Scolii Gimnaziale „Spiru Haret”, unde delegatia straina a fost intampinata, in mod traditional, cu paine si sare, iar zeci de copiii, cu stegulete in mana, i-au primit cu caldura, urandu-le „Bun venit!” in limba turca. Dupa prezentarea echipelor de proiect si discursurile de inceput ale conducatorilor institutiilor partenere, carora li s-a alaturat si domnule Dorin Alexandrescu, Primarul Municipiului Dorohoi, membrii delegatiei din Aksaray au participat la ore demonstrative de engleza, franceza si TIC, precum si la activitati extra-curriculare organizate in cinstea partenerilor nostri: cantece si dansuri traditionale romanesti.

Dupa vizitarea Asociatiei „SAREPTA”, am fost primiti cu caldura si la Scoala „Mihail Kogalniceanu”, unde partenerii au avut ocazia de a participa la ore si de a interactiona cu elevii, utilizand astfel limba engleza.

Colegiul Naţional „Grigore Ghica” si-a deschis portile pentru noi in ziua urmatoare, oferind partenerilor posibilitatea de a participa la ore demonstrative de engleza, filozofie, fizica, TIC, etc. A urmat apoi o sesiune de intrebari si raspunsuri, elevii romani adresand diverse intrebari partenerilor nostri despre sistemul educational din Turcia, metodele de predare utilizate si altele.

Printre institutiile vizitate in timpul sederii la Dorohoi, se afla si Gradinita „Stefan cel Mare si Sfant”, unde copilasii au pregatit, alaturi de cadrele didactice, programe artistice deosebite pentru partenerii nostri, cu cantece si dansuri traditionale romanesti, primind delegatia straina cu caldura si bucuria caracteristice, umplandu-le partenerilor suflete de bucurie.

Am fost invitati si la Directia de Asistenta Sociala, precum si la Centrul de zi pentru copii „Jurjac”, unde, dupa cateva momente artistice oferite de grupa ”Fluierasii” a Scolii „A.I. Cuza”, un profesor de arta din Aksaray si-a demonstrat maiestria, incantandu-ne cu o reprezentatie de arta utilizabd tehnica traditionala turceasca, numita EBRU (desene pe apa), implicad, pe rand totii copii in aceasta activitate.
Gradinita nr. 4 si Seminarul Teologic „Sf. Ioan Iacob” au primit cu caldura delegatia, cu intonarea imnului Turciei, atingand in mod placut inimile partenerilor. Copii si elevii de la aceste institutii, alaturi de cadrele didactice, au demonstrat inca o data ospitalitatea romaneasca, facandu-i pe colegii nostri turci sa uite ca nu sunt alaturi de familiile lor.

Schimbul de experienţa a fost extrem de benefic pentru noi toti, a cuprins activitati curriculare si extra-curriculare, participarea la ore demonstrative de TIC si limba engleza, precum si la alte discipline de invatamant, predarea la clase de către partenerii turci, observarea metodelor de predare/invatare utilizate de profesorii noştri.
   
Sedintele de lucru de la Scoala „Spiru Haret” au avut drept scop punerea in comun a rezultatelor proiectului si stabilirea unui plan de activitati pentru ultimele doua luni de proiect, precum si pentru asigurarea sustenabilitatii proiectului.

Ultima zi de activitati a fost dedicata Conferintei finale, care a fost sustinuta de doamna prof. GHEORGHIU MARIA ERZA, expert in cadrul Fundaţiei  „EUROED” din Iaşi, pe tema promovării utilizării mijloacelor TIC si invatarii limbii engleze pentru o mai buna perspectiva pe piaţa muncii. La conferinta au participat, alaturi de reprezentanţii partenerului regional din Aksaray, Turcia, reprezentati ai instituţiei coordonatoare precum si ai instituţiilor partenere, respectiv Şcoala Gimnaziala „Spiru Haret” si Asociaţia „Spiru Haret 2006” Dorohoi, cadre didactice din municipiul Dorohoi si din împrejurimi, precum si reprezentanţi ai mass-mediei locale, insumand aproximativ 60 persoane.

Informam cititorii asupra faptului ca printre produsele realizate pana acum in cadrul proiectului, in comun cu partenerii, se afla: site-ul doraks.com, dicţionarul trilingv roman – englez - turc, realizat cu sprijinul elevilor şcolilor partenere, atât din Dorohoi, cat si din Aksaray, logo-ul proiectului, creat cu scopul de a spori vizibilitatea proiectului nostru si broşura proiectului, realizata in cele trei limbi, romana, engleza si turca si care cuprinde informaţii generale despre proiect si despre rezultatele acestuia, precum si fotografii de la mobilităţile efectuate, calendarul evenimentelor importante din tarile partenere, realizat de elevii din Dorohoi si Aksaray. Cel mai important rezultat obţinut in comun, ca răsplata pentru munca in echipa, este cartea de bune practici Comenius Regio, care cuprinde, pe langa mesajele conducătorilor instituţiilor coordonatoare din cele doua tari, descrierea celor doua sisteme educaţionale, expunerea bunelor practici  experimentate de participanţii la mobilitati, metode de predare utilizate de profesorii romani si turci, precum si fotografii din cadrul activităţilor derulate in cadrul proiectului si din mobilităţile efectuate pana in prezent.

Acest comunicat reflecta numai punctul de vedere al autorului si Comisia Europeana nu este responsabila pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.

local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web