Mai multe gospodării au fost inundate ieri in satele din judetul Botosani. Apa nu a intrat în case, însă a ajuns în curţi şi grădini, distrugând culturile oamenilor aproape în totalitate. Ploaia a durat aproximativ o oră şi a lăsat în urmă prăpăd. În loc să-şi cureţe şanţurile de la porţi pentru ca apa să se poată scurge, unii dintre localnici au încercat să găsească vinovaţi. Două femei s-au luat la cearta, pe motiv că una dintre ele a blocat şanţul intenţionat şi de aceea i-a fost inundată grădina celeilalte.
O ploaie torenţială, care a durat aproximativ o oră, a făcut prăpăd. Cu toate ca nu a bătut şi grindina, culturile oamenilor au fost inundate. Oamenii erau disperaţi după ce apa a fost la un pas de a le intra în case, iar din grădinile lor spera sa mai rămana ceva. În urma ploii torenţiale, apa nu a avut pe unde să se mai scurgă şi a luat-o pe drum şi prin curţile oamenilor.
În Cristeşti, din cauza vântului au fost avariate acoperişurile a două depozite de furaje şi au fost distruse cupola şi parbrizul unui autoturism ca urmare a prăbuşirii unui perete de BCA de la o anexă aflată în construcţie. Au fost avariate patru linii electrice de medie tensiune, respectiv: Hudum – Liteni, Hudum – Hlipiceni, Călăraşi – Ştefăneşti, Darabani – Rădăuţi Prut, datorita firelor rupte. În urma ploilor căzute, au fost inundate două curţi în satul Draxini, comuna Băluşeni, 14 curţi şi două adăposturi de animale în Copălău şi şase locuinţe, două anexe gospodăreşti (un grajd şi un adăpost de animale) şi 12 curţi în oraşul Ştefăneşti. Au fost colmatate cinci fântâni în satul Copălău şi avariate cinci podeţe (4 în satul Draxini, comuna Băluşeni şi 1 în Copălău). Au fost inundate 15 ha păşuni şi fâneţe şi şapte ha teren arabil în satul Draxini, comuna Băluşeni. Cel mai mult a plouat la Stânca, Ştefăneşti, respectiv 43 l/m.p
Cine să cureţe şanţurile?
Chiar dacă situaţia era destul de gravă, iar apa băltea în curţi şi printre răsaduri, oamenii nu încercau nici în al treisprezecelea ceas să-şi cureţe şanţurile de la porţi pentru ca apa să se poată scurge, ci au cerut ca această muncă să fie făcută de persoanele care beneficiază de ajutor social. „A venit apa şi a intrat în curte până în faţa bucătăriei. A venit şi de la vecina din grădină şi a intrat la bunică-mea. Trebuie făcute şanţurile. Să-i aducă pe cei de la ajutor social să facă şanţurile, nu să care două gunoaie şi gata, şi-au făcut treaba”, a spus S. F., un localnic. Atenţionarea meteorologică „Cod Galben” de ploi torenţiale, grindină şi intensificări de vânt emisă, ieri, pentru judeţul Botoşani, expiră în această seară. (Otilia O.)
Autor: DorohoiNews.ro