Am primit pe adresa redacţiei Dorohoi News, o scrisoare venită din partea unui cetățean al municipiului Dorohoi. Redăm integral acest text:
De câteva săptămâni oraşul nostru a devenit un adevărat şantier. Până la sfârşitul anului, probabil, marea majoritate a arterelor de circulaţie şi trotuarele lor vor fi pavelate oferind nouă, dorohoienilor, dar şi celor care ne vor vizita oraşul, un aspect de oraş modern, curat şi atractiv.
Asupra acestui din urmă aspect există, însă, un semn de întrebare. Cum va deveni centrul oraşului atractiv cu ruinele care mai stau în picioare? sau: Cum va arăta strada Grigore Ghica în porţiunea din centru şi ce va deveni ceea ce ar fi putut fi o modernă casă de cultură? Aceata ar fi una din dileme.
Dacă vin turişti în oraş ce pot vizita? Avem vreo 10 parcuri şi o grădină publică. Majoritatea parcurilor sunt îngrijite, chiar atractive, deşi s-ar putea şi mai bine. Parcul de la poştă arată excelent cu toate că au fost şi „guri răutăcioase”, dar acum nu prea mai ai ce critica la el. Rămâne problema grădinii publice de pe strada 1 Decembrie. Aleile arată deplorabil. Faptul că s-a pus ceva nisip şi o masă unde se distrează câţiva cetăţeni nu reprezintă mare lucru. A dispărut chiar şi denumirea parcului care era la intrarea in parc. Multe ar trebui făcute pentru a se apropia de ceea ce a fost cândva splendidul parc „Aurora”. Să sperăm că se va face.
Mai există parcul II din spatele Cabanei Brazi. Deocamdată nu are alei, este neîngrijit, în care se plimbă doar păsările din vecini. La fel, parcul de lângă şcoala Cornerstone care este lăsat în voia sorţii. Nici pe departe nu seamănă a parcuri de destindere şi agrement.
Ca să doreşti să vizitezi o localitate trebuie să ai nişte repere asupra cărora să te fixezi. În Dorohoi avem Muzeul George Enescu. Este curat, bine îngrijit şi dispune de ghid amabil şi bine intenţionat. Mai este Muzeul de Ştiinţele Naturii amplasat într-o clădire superbă care încântă pe oricine. Atractive sunt Bisericuţa de Lemn de pe strada Al.I. Cuza şi Biserica Sf. Neculai de pe strada Ştefan cel Mare. Cam atât.
Ar mai putea fi un reper important, chiar mai important decât cele enumerate mai sus. E o situaţie ce poate fi rezolvată şi ar fi benefică oraşului. În patrimoniul Casei de Cultură se află aproximativ 300, atenţie!, trei sute de lucrări-opere de artă ale marilor noştri dorohoieni pictori sau sculptori. Sunt donaţii de suflet ale dorohoienilor Olinescu Marcel, Muraru Ion, Oniţă Iulia, prof. Popovici-Lespezi, prof. Radinschi Constantin, sculptorul Covataru Dan, Gheorghiu Val, Ispir Mircea, Antal Aurelian. Un adevărat tezaur! Dar, e un tezaur pe care nu-l poate vedea nimeni, pentru că nu sunt expuse nicăieri.
Oricare oraş din România s-ar bucura să aibă o asemenea bogăţie culturală. Expunerea lor ar contribui la conturarea Dorohoiului ca oraş turistic.
Dacă vrem să intrăm în circuitul turistic naţional, aceste aspecte ar trebui să dea de gândit celor în drept. (Dorohoian)
NOTĂ: Dorohoi News nu-şi asumă răspunderea pentru conţinutul mesajului primit pe adresa redacţiei noastre şi publicat mai sus.