Proiectul educațional „Grădinița de vară în domeniul situațiilor de urgență”, se desfășoară în perioada 08-12.07.2013, la Grădinița PP „Albă ca zăpada” Dorohoi, sub îndrumarea cadrelor didactice și a reprezentantului ISU Botoșani, la care s-au înscris un număr important de copii de la grădinițele: „Albă ca zăpada”, „Ștefan cel Mare și Sfânt”, Grădinița nr. 10, Grădinița nr. 6, Complexul de apartamente „Casa mea”, precum și 10 școlari din clasa pregătitoare de la Școala Gimnazială „M Kogălniceanu” Dorohoi și Școala Gimnazială „A.I. Cuza” Dorohoi.
La concursul „Siguranța înseamnă viață”, secțiunea pictură, desen, colaj, au fost înscrise în concurs 180 de lucrări, aparținând unui nr. de 60 de preșcolari, din 32 de unități de învățământ din: București, Botoșani, Dolj, Covasna, Tulcea, Caraș Severin, etc.
Este o tragedie atunci când un incendiu lasă în urma lui victime din rândul copiilor. Acest lucru este determinat de faptul că adulţii nu-i învaţă şi/sau nu supraveghează suficient copiii, aceştia neştiind cum să procedeze în cazul izbucnirii unui incendiu.
Ținând cont de importanța prevenirii incendiilor s-au realizat practic, prin acest proiect educațional, cât mai multe activități specifice, deoarece este importantă formarea corectă a conceptelor științifice specifice vârstei preșcolare. Din activităţile desfășurate menţionăm: „Ce facem în caz de incendiu?”, „Ce fac dacă sunt singur acasă?”, „Alo, 112!”, am participat la concursul județean: „Micii pompieri”, Vizită la salvatori. Prin intermediul acestor activităţi, copiii au aflat mai multe informaţii despre educaţia prevenirii incendiilor şi normele elementare de protecţie civilă. Toate acestea i-au făcut pe copii mai atenţi, mai responsabili, mai motivaţi.
„Prin această activitate, unde sunt angrenate multe instituții din învățământul național, ne propunem promovarea în grădiniţă a diverselor campanii de educare şi informare a preşcolarilor în vederea creării unei mentalităţi preventive şi a unei atitudini pro-active prin organizarea şi desfăşurarea unor activităţi de educaţie preventive, cu tematica din domeniile protecţie civilă şi modul de comportare în cazul unor incendii. Aceste activităţi au rolul de a reduce riscul producerii unor accidente de natură să afecteze securitatea personală a preşcolarilor şi nu numai, unde colaborarea permanentă în cadrul comunității poate contribui la reducerea impactului dezastrelor, iar copiii joacă un rol important în acest proces”, a declarat Lt. Colonel Radu Ţipişcă, inspecţia judeţeană a I.S.U. Botoşani, coordonator al proiectului.