Dorohoi News Logo

Primăria Dorohoi anunță încheierea activităţilor proiectului desfășurat în parteneriat cu oraşul Aksaray din Turcia

Proiect comenius

Data de 31 iulie 2013 reprezintă ultima zi de activităţi pentru proiectul Comenius Regio coordonat de Consiliul Local al Municipiului Dorohoi în parteneriat regional cu oraşul Aksaray din Turcia şi în parteneriat local cu Şcoala „Spiru Haret” Dorohoi şi Asociaţia „Spiru Haret Dorohoi 2006”.

Proiectul a fost finanţat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, în cadrul Programului „Învăţare pe toată durata vieţii”, Programul Sectorial Comenius, Acţiunea Comenius Regio , prin intermediul ANPCDEFP Bucureşti , valoarea grant-ului  contractat cu Agenţia Naţională fiind de 28092.5 euro. Cofinanţarea proiectului a fost asigurată de Beneficiar, respectiv Consiliul Local al Municipiului Dorohoi, fiind în valoare de 2679.5 euro.

Proiectul nostru a izvorât din realităţile sociale, economice şi culturale precum şi din cele cotidiene ale elevilor, profesorilor şi părinţilor, ca o dorinţă de motivare a celor implicaţi în educaţia şcolară  de a face ceva, de a lua atitudine într-un anumit sens şi s-a implementat pe parcursul a doi ani (01.08.2011 – 31.07.2013), având ca şi grupuri ţintă: cadrele didactice de limba engleză şi TIC; profesorii care predau alte discipline; directorii instituţiilor de învăţământ; elevii şi părinţii acestora; autoritatea publică locală; alte instituţii/organizaţii cu rol în educaţia şcolară.

Pe durata de implementare a proiectului, s-au desfăşurat următoarele activităţi:
- 4 întâlniri de proiect – 50 mobilităţi ale reprezentanţilor partenerilor, în timpul cărora activităţile s-au bazat pe compararea sistemelor educaţionale din România şi Turcia, vizitarea unor instituţii de învăţământ din Dorohoi şi Aksaray  în vederea comparării metodelor de predare a limbii engleze şi de utilizare a mijloacelor TIC, asistarea la ore demonstrative de TIC şi engleză, precum şi la alte discipline, vizionarea de materiale de promovare turistică, cu scopul realizării unui schimb cultural eficient.
- elaborarea, aplicarea şi interpretarea chestionarelor adresate  elevilor şi profesorilor cu privire la utilizarea limbii engleze şi a mijloacelor TIC (30 profesori şi 50 elevi);
- şedinţe de lucru în vederea implementării proiectului: realizarea site-ului, realizarea materialelor de promovare şi diseminare, realizarea cărţii de bune practici şi broşurii proiectului, realizarea produselor finale (colaje fotografii, CD-uri, prezentări PPT, quiz, glogster, web-quest);
- seminarii, mese rotunde şi conferinţe - dezbateri cu privire la metodele de predare utilizate în cele doua ţări; diseminarea proiectului;
- monitorizare şi evaluare: grafice de monitorizare, fişe de lucru, rapoarte de activitate, rapoarte de progres, procese-verbale, chestionare.
- diseminare : site-ul proiectului, baza de date EST, comunicate de presă, lectorate cu părinţii, cercuri pedagogice, în cadrul altor proiecte Comenius Regio, în reviste cu răspândire naţională/internaţională (Infomunicipium), pe site-uri de publicitate gratuită (www.comunicatdepresa.org,etc).

Pe durata de implementare a proiectului am realizat următoarele produse:
- materiale de promovare a proiectului, în română şi engleză (pliante, agende, mape de prezentare, pixuri, postere);
- cartea de bune practici in predarea limbii engleze;
- broşura proiectului, în limbile română, engleză şi turcă;
- calendarul sărbătorilor din cele două ţări implicate în proiect, respectiv România şi Turcia;
- dicţionarul trilingv român – englez - turc;
- logo-ul proiectului;
- site-ul proiectului (http://doraks.com);
- profilul de Facebook al proiectului;
- colaj cu fotografiile reprezentative pentru cele patru întâlniri de proiect (PPT şi CD);
- CD-uri cu lecţii de limba engleză filmate, precum şi cu prezentările realizate în cadrul seminarelor şi mesei rotunde; prezentări PowerPoint ale evenimentelor care au avut loc în cadrul proiectului;
- DVD cu înregistrarea conferinţei finale.

Parteneriatul a obţinut valoare europeană adăugată prin munca bazată pe colaborare şi transfer de bune practici, ajutându-ne să explorăm, sa înţelegem, să descriem şi să comparăm diferite stiluri de viaţă, culturi şi tradiţii , devenind conştienţi de faptul că avem preocupări comune şi că trebuie să depăşim orice prejudiciu sau concepţie stereotipă. Comunicarea cu partenerii a contribuit la creşterea încrederii în noi şi ne-a făcut să conştientizăm mai mult că suntem cetăţeni europeni.

Ţinem să subliniem faptul că acest proiect Comenius Regio a fost primul de acest fel implementat de Consiliul Local Dorohoi şi a avut un impact deosebit asupra atitudinii autorităţii locale în ceea ce priveşte acest gen de parteneriate.

Multitudinea şi diversitatea activităţilor realizate în cadrul proiectului, implicarea activă a Primarului alături de personalul din cadrul Primăriei, elevi, profesori şi părinţi, mulţumirea şi satisfacţia acestora după fiecare activitate desfăşurată, competenţele dezvoltate cu fiecare acţiune în parte au contribuit la o deschidere mai mare a Primarului şi Consiliul Local către proiectele Comenius Regio , drept dovadă stând noile proiecte depuse la Apelul din februarie 2013.

Pe această cale, echipa de proiect Comenius Regio mulţumeşte tuturor colaboratorilor pentru implicarea activă în desfăşurarea activităţilor de proiect în cei doi ani de implementare.

Pentru informaţii suplimentare despre activităţile desfăşurate în cadrul proiectului , vă invitam sa accesaţi:
- http://www.europeansharedtreasure.eu/detail.php?id_project_base=2011-1-RO1-COM13-14852
- http://doraks.com

Proiect finanţat cu sprijinul Comisiei Europene, prin intermediul ANPCDEFP Bucureşti.

Acest comunicat reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia Europeană nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.

 

DorohoiNews.ro



local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web