Dorohoi News Logo

„Dorohoiul de altădată” - Fabrica de Morărit şi Panificaţie

Moara - Dorohoi_01

Anticipând parcă, ce avea să urmeze, în luna ianuarie 2011, publicaţia noastră a scris despre fosta Fabrica de Morărit şi Panificaţie. Articolul se numea, atunci „Fosta moară de grâu furată bucată cu bucată”.

Poate, nu am reveni asupra subiectului, dacă campania iniţiată de fotograful dorohoian Marius Petrescu, în a reconstitui o istorie a Dorohoiului, prin fotografie, în special, prin imagini ale clădirilor oraşului de altădată, sub genericul „Dorohoiul de altădată”, nu ar fi scos din „cenuşa timpului”, o imagine cu moara, din cele vremuri, când, această clădire, era aproape intactă, exceptând geamurile sparte. Readucem aminte, cititorilor noştri, reproducând textul publicat de noi, acum mai bine de doi ani: „Am făcut o incursiune la fosta Fabrica de Morărit şi Panificaţie, acea moară de grâu care a măcinat sute de mii de tone de grâu pentru populaţia din Dorohoiul de odinioară dar şi pentru localităţile limitrofe. Încă de la poartă, fosta poarta, se poate observa un dezinteres total… o paragina periculoasă pentru cei care se încumeta să intre în această clădire.

Se pare că proprietarul clădirii este MOLDOPAN – Botoşani care deţinea pachetul majoritar de acţiuni şi a fost achiziţionat de la Fondul Proprietăţii de Stat de către COM Claudia SRL, firma lui Constantin Cuciureanu. Reamintim cititorilor Dorohoi News că până atunci Moldopan era considerat cel mai mare producător de produse de panificaţie din Botoşani.

Declinul fabricilor de pâine şi morilor de grâu aflate sub tutela Moldopan a început prin acumularea de datorii la bugetul consolidat al statului, acestea au fost devalizate, iar mai apoi îngropate în datorii. După această introducere informativă ne întrebam dacă această fabrică este acum a statului? Este a nimănui? Nimeni nu o păzeşte… cine o administrează? Am pătruns cu frica în interiorul fostei mori pentru a face nişte fotografii, după cum se vede în imaginile de mai jos moară avea mai multe etaje despărţite între ele prin bârne şi podele (respectiv tavane) din scânduri. La etajele superioare un grup de romii înarmaţi cu răngi şi topoare dezbăteau aceste scânduri. Când au văzut că cineva încearcă să surprindă în fotografii activitatea lor, hoţia, au abandonat lucrul şi au părăsit clădirea care stă să cadă.

În treacăt am văzut şi o stivă de cărămizi frumos aşezate care îşi aşteaptă clientul sau lăsarea întunericului pentru a putea fi furate. Ne punem întrebarea… oare cine e păgubaşul? Bănuim că în clădire au existat şi componente metalice: ţevi, robineţi, bazine, vane, calorifere, tablă, etc. Nimic nu se pierde… totul se transforma… recuperare, refolosire, recondiţionare. Nu sta în atribuţiunile noastre să identificăm hoţii dar dorim să tragem un semnal de alarmă… o să cadă un perete peste cineva şi atunci se vor căuta şi vinovaţii. Încărcăm să evităm evenimente nedorite prin acest articol în speranţa că cineva se va sesiza.

Industria din trecut a Dorohoiului era formată din: 5 mori sistematice, 3 fabrici de spirt, 1 fabrică de pălării, 1 de săpun şi lumânări, 1 de amidon şi dextrină, 1 tăbăcărie şi 3 fabrici de sobe de teracotă, una din aceste mori este acum furată bucată cu bucata.”

Ataşam alăturat, o imagine cu acest subiect, surprinsă acum câţiva ani şi una din prezent, cea din trecut datează din anul 1909.


Autor: DorohoiNews.ro

 

DorohoiNews.ro



local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web