Şase delegaţii de profesori, însoţiţi de câţiva dintre elevii lor, l-au vizitat astăzi pe prefectul judeţului, răspunzând astfel la invitaţia adresată acestora prin intermediul inspectorului şcolar general, Mihaela Huncă. Cei peste 30 de musafiri au fost întâmpinaţi de Costică Macaleţi la intrarea în Palatul Administrativ, fiind solicitat să dea detalii arhitectonice despre clădirea ce i-a impresionat pe nou-veniţi.
Liderii grupurilor din Cehia, Polonia, Slovacia, Turcia, Italia şi Grecia şi-au prezentat şcolile de unde provin, dar şi primele impresii din Botoşani. De stat, dar şi particulare, de gimnaziu dar şi de liceu, acestea educă între 200 şi 1000 de copii din diverse colţuri ale bătrânului continent. Ca răspuns, prefectul Macaleţi le-a vorbit musafirilor despre meleagurile pe care au ajuns.
„Pe vremuri era cunoscut ca „Oraşul domniţelor”, locul unde domnitorii de altă dată îşi aduceau doamnele în timpul bătăliilor, deoarece aici erau păzite şi în siguranţă. Înainte de primul război mondial era al patrulea oraş din ţară ca dezvoltare economică. Un adevărat centru cosmopolit, cu locuitorii de diverse etnii.”, a prezentat, printre altele, prefectul Costică Macaleţi.
Vizita la Botoşani a delegaţiilor de profesori şi elevi face parte dintr-un proiect finanţat de Comisia Europeană în cadrul larg al Comenius. Intitulat „The natural beauty of european country”, proiectul a debutat în urmă cu un an, partenerul din România fiind Liceul de Ştiinţe ale Naturii „Grigore Antipa”. Musafirii vor petrece 7 zile în ţară, urmând să viziteze, după Botoşani, judeţele Suceava şi Neamţ. În cadrul atelierelor de lucru vor trebui să surprindă în picturi pe sticlă şi gravuri frumuseţile naturale dar şi arhitectonice pe care le vor vedea în nord-estul României.