Dorohoi News Logo

Dorohoiul de altădată - Amintiri despre trecut – Bulevardul (o parte din el) - FOTO

dorohoi fotodocument bulevardul vechi 2

Imagini noi, necunoscute internauţilor sau dorohoienilor au fost „recuperate”, ca urmare a campaniei de reconstituire a istoriei oraşului, prin fotografie – „Dorohoiul de altădată”. Aceste „amintiri”, revin în memoria noastră, cu ajutorul fotografiilor şi dau o altă dimensiune trecutului, forţându-ne, parcă, să vedem cu alţi ochi valorile şi starea de spirit de odinioară.

„Este cunoscut faptul că, odată cu generaţia vârstnicilor, dispare sau se uită, din memoria locală colectivă, un „bagaj” important de informaţii cu privire la tradiţiile locale şi la istoria scrisă sau nescrisă. Îmi doresc ca împreună cu dumneavoastră, dorohoienii, să recuperăm elemente valoroase ale patrimoniului cultural local. Fotografia reprezintă unul dintre cei mai importanţi martori vizuali, fiecare locaţie are o istorie proprie, fiecare imagine are povestea ei, care trebuie cunoscută şi transmisă generaţiilor viitoare.”, afirma fotograful Marius Petrescu în vara acestui an, când, împreună cu Roşca Velea Alexandru şi cu prof. Ilarion Mandachi a iniţiat, cu sprijinul redacţiei Dorohoi News, această „acţiune”, prin care, solicitau, acelor cititori ai noştri, care deţin fotografii, vederi, cărţi poştale, cu aspecte ale trecutului istoric al Dorohoiului să le trimită pe adresa redacţiei pentru a fi făcute publice.

Fotografiile din trecut, care reprezintă Bulevardul – străjuit de tei, provin din colecţia personală a dorohoianului Popa Codin, căruia îi mulţumim pe această cale. Casele, care se disting, vag, în imaginile alăturate au fost demolate pentru a face loc blocurilor. Odată cu aceste case au dispărut pentru totdeauna locuri în care, timp de zeci de ani, oameni cunoscuţi sau necunoscuţi nouă şi-au petrecut copilăria, au trăit, au iubit sau au închis ochii. Imaginile nu au păstrat murmurul străzii, freamătul, acel continuu du-te vino, care este mult mai intens astăzi.

Istoria Dorohoiului, o putem retrăi, sau auzi, prin intermediul amintirilor „seniorilor”, a bunicilor şi părinţilor noştrii, ca amestec de trăiri subiective şi legende transmise din generaţie în generaţie, având în acelaşi timp şi posibilitatea de a vedea - graţie fotografiilor - martore obiective ale trecutului...


Autor: DorohoiNews.ro

 

DorohoiNews.ro



local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web