Dorohoi News Logo

Amintiri despre trecut – „Dorohoiul de altădată”

Dorohoi vechi

Parafrazând parcă, pe Garabet Ibrăileanu, care spunea „Se zice că timpul trece. Timpul nu trece niciodată. Noi trecem prin timp”, o nouă fotografie „recuperată” de Marius Petrescu, ca urmare a campaniei „Dorohoiul de altădată”, prin care se doreşte reconstituirea cu ajutorul fotografiilor a istoriei oraşului, ne provoacă la amintiri. Se zice că: „Omul sfinţeşte locul”, iar pentru noi, pentru dorohoieni, locul sfinţit este pământul pe care au trăit părinţii şi bunicii, strămoşii noştri, meleagurile natale. Chiar dacă, această imagine este mai recentă, acei dintre noi care am trăit în „Oraşul Florilor”- Dorohoi, avem datoria morală să răsfoim albumul amintirilor, album ascuns adânc în inima noastră şi să povestim cu dor şi nostalgie, noii generaţii, mai ales acum, când suntem faţă în faţă cu TIMPUL, despre trecutul acestor locuri.

Referindu-se la această fotografie, prof. Ilarion Mandachi a precizat: „Aşa arătau clădirile de pe strada Trandafirilor - fosta stradă I. C. Brătianu în anii 80. Începând de la strada Grigore Ghica, până la strada George Enescu existau: un magazin ferometal şi cu obiecte de uz sanitar, un magazin cu maşini de gătit şi încălzit, o patiserie, o farmacie, un magazin de geamuri - rame şi oglinzi, un atelier de reparat televizoare, un atelier de reparat ceasuri şi un atelier foto. Cu excepţia Farmaciei, celelalte magazine şi ateliere au apărut după cel de-al doilea Război Mondial.”

Solicităm acelor cititori, care deţin fotografii, vederi, cărţi poştale, cu aspecte ale trecutului istoric al oraşului, să le trimită pe adresa redacţiei, pentru a fi făcute publice.


Autor: DorohoiNews.ro

 

DorohoiNews.ro



local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web