La sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Botoşani a avut loc astăzi, 19 decembrie 2013, evaluarea activităţii inspectoratului în anul 2013, în prezenţa domnului Costică Macaleţi – prefectul judeţului Botoşani, vicepreşedintelui Consiliului Judeţean – domnul Gheorghe Sorescu, reprezentantului Inspectoratului General al Jandarmeriei Române – domnul colonel Aurel Moise şi a altor şefi ai instituţiilor publice locale.
Prezent la acest moment important din activitatea jandarmilor, domnul prefect Costică Macaleţi a spus următoarele: „Mă bucur că sunt alături de dumneavoastră astăzi. Aţi fost şi în acest an de nota 10, prin modul în care v-aţi achitat de sarcini. A fost un an cu meciuri de liga I, cu manifestări de protest, festivaluri şi sărbători. Vreau să vă spun că nimic din ceea ce aţi făcut bun nu a trecut neobservat.Vă felicit pentru un an încheiat în linişte, cu sentimentul datoriei împlinite cu mult profesionalism. Vă mulţumesc, în numele botoşănenilor, pentru toate momentele în care aţi asigurat echilibrul şi aţi creat condiţii de asigurare a ordinii şi liniştii publice pentru ca societatea să poată funcţiona normal.”
În anul 2013, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani a acţionat în scopul îndeplinirii următoarelor obiective: apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, îmbunătăţirea siguranţei cetăţeanului, creşterea capacităţii operaţionale de intervenţie a subunităţilor, realizarea unui sistem de formare profesională compatibil cu cerinţele mediului operativ, dezvoltarea sistemului de control managerial intern, asigurarea respectării prevederilor legale de protecţie a informaţiilor clasificate, îmbunătăţirea calităţii serviciilor de comunicaţii, transmisii de date şi comunicări secretizate şi consolidarea capacităţii administrative a unităţii.
Analiza eficienței îndeplinirii misiunilor și activităților operative:
Ordinea şi siguranţa publică
Pentru îndeplinirea obiectivelor propuse, efortul unităţii a fost canalizat pe trei direcţii de acţiune, după cum urmează: asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică pe timpul desfăşurării oricăror forme de manifestare în spaţiul public, participarea la menţinerea ordinii şi siguranţei publice pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii stradale, prin patrule mixte poliţie-jandarmi şi patrule independente şi acordarea sprijinului necesar îndeplinirii atribuţiunilor de către instituţiile cu care avem încheiate planuri de cooperare sau colaborare.
Unitatea şi-a adus contribuţia la consolidarea profilului României în cadrul NATO şi Uniunii Europene prin participarea unui ofiţer la misiunea de pregătire a NATO din Afganistan (NTM-A) în perioada 27.11.2012-27.05.2013.
Au fost planificate, organizate, coordonate şi executate un număr de 4.543 de misiuni specifice de ordine publică, faţă de 4.893 anul trecut.
Asigurarea şi restabilirea ordinii publice s-a realizat prin executarea unui număr de 521 de misiuni, în care au fost folosiţi 3.222 jandarmi, cu 17 % mai puţine decât în anul 2012.
- 109 misiuni la acţiunile de protest organizate pe plan local, unde au fost folosiţi 306 jandarmi;
- 200 misiuni la manifestările cultural-artistice, promoţionale şi religioase, unde au fost folosiţi 1.390 jandarmi;
- 81 de misiuni la manifestările şi competiţiile sportive, unde au fost folosiţi 1.140 jandarmi;
- 92 de misiuni la bacalaureat, evaluările naţionale a elevilor de clasa a VIII-a şi la concursurile de definitivat, titularizare şi calificare profesională, unde au fost folosiţi 295 jandarmi. Desfăşurarea manifestărilor sportive în condiţii de siguranţă, a reprezentat o prioritate, având în vedere că în acest an echipa locală F.C. Botoşani a promovat în liga I. Măsurile luate pe timpul desfăşurării misiunilor de asigurare a ordinii publice, au condus la desfăşurarea acestora cu respectarea normelor de convieţuire socială, nefiind cazuri de tulburare a ordinii publice, care să necesite intervenţia în forţă a efectivelor de jandarmi.
Participarea la menţinerea ordinii publice.
În sistem integrat, unitatea a contribuit la asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică la nivelul judeţului Botoşani, prin executarea de misiuni de menţinere a ordinii publice în municipiile Botoşani,Dorohoi şi oraşele Darabani şi Săveni, cu patrule de jandarmi şi patrule mixte poliţist - jandarm, iar în mediul rural prin constituirea de patrule intra/intercomunale, fiind planificate, organizate şi executate 2871 misiuni de menţinere a ordinii publice.
În mediul urban au fost executate 1.360 de misiuni prin constituirea a 2.830 de patrule proprii şi capacităţi de intervenţie şi 5.836 patrule mixte.
În mediul rural au fost executate 142 de misiuni prin constituirea a 283 patrule mixte. Pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale în pieţe, târguri, oboare precum şi în alte zone de interes, au fost executate 64 de acţiuni punctuale, în creştere cu 18% faţă de 2012. Efectivele de jandarmi au intervenit la un număr de 614 de solicitări 112 sau alte apeluri, fiind înregistrată o uşoară creştere de 0,2%, faţa de anul 2012.
Pe timpul executării misiunilor specifice au fost constatate, în mod independent, 80 de fapte penale, fiind întocmite 66 de dosare de constatare, faţă de 69 anul trecut. Pe timpul menţinerii ordinii publice în sistem integrat cu poliţia au fost constatate în comun 200 de infracţiuni, cu 61,50% mai mult decât în anul precedent.
Pe linie contravenţională, efectivele unităţii au constatat un număr de 4487 fapte, constatându-se o creştere cu 11,10% faţă de anul precedent. Pe timpul executării misiunilor specifice au fost identificate şi predate către organele de poliţie doua persoane care figurau în evidenţele operative ca urmărite naţional. Au fost primite spre executare un număr de 1.037 mandate, cu 68 mai puţine faţă de 2012 (- 6,15%), fiind puse în aplicare cu prezentarea persoanei citate la organele emitente 483, cu 66 mai mult faţă de anul trecut.
Pe linie preventivă şi de pregătire antiinfracţională a populaţiei, au fost desfăşurate în baza campaniei de informare, prevenire şi dialog social, demarată la nivel naţional „Jandarmeria pe înţelesul tuturor” , etapa I – „Stop violenţei şi discriminării în şcoli”, 154 activităţi specifice în instituţiile de învăţământ preuniversitar din mun. Botoşani şi Dorohoi, oraşele Darabani, Săveni şi Bucecea precum şi în şcolile din comunele Leorda, Brăieşti, Văculeşti Şendriceni, Drăguşeni, Vorona şi Vlădeni.
Protecţia instituţională, supravegherea şi ordinea publică în zona obiectivelor din competenţă
Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani execută paza şi protecţia la 15 obiective. Efectivele unităţii mai asigură menţinerea ordinii interioare, necesare desfăşurării în condiţii de normalitate, a activităţi la instanţele judecătoreşti, în 17 săli de judecată, dispuse în 4 localităţi, din care 11 săli în municipiul Botoşani şi câte 2 în municipiul Dorohoi şi oraşele Darabani şi Săveni.
Asigurarea climatului de ordine şi siguranţă, atât în interiorul obiectivelor, cât şi în imediata apropiere a acestora s-a realizat prin prezenţa discretă, dar fermă, a elementelor de dispozitiv, adoptându-se o atitudine de prevenire şi descurajare, fapt concretizat prin aplicarea a 25 de sancţiuni (14 avertismente şi 11 amenzi în valoare de 3400 lei), în scădere cu 33 % faţă de anul precedent.
Paza şi protecţia transporturilor cu caracter special se execută atât în baza unui contract de prestări servicii cu o societate comercială, cât şi în interesul propriu, executându-se 11 misiuni, cu un efectiv de 34 jandarmi, în creştere cu 18 % faţă de perioada similară a anului trecut, misiune executată fără incidente sau disfuncţionalităţi.
În ceea ce priveşte paza şi protecţia transporturilor de bunuri şi valori , unitatea a executat un număr de 20 de misiuni cu 40 de jandarmi, în beneficiul Trezoreriei Municipiului Botoşani.
Împreună cu structura specializată a Direcţiei Judeţene de Informaţii Botoşani, au fost executate 695 misiuni de pază şi protecţie a transporturilor de corespondenţă clasificată, fără a fi înregistrate evenimente negative.
Cooperarea interinstituțională
Inspectoratul a executat 126 misiuni în cooperare cu alte instituţii, cu participarea unui număr de 446 jandarmi, faţă de 162 acţiuni în cooperare cu alte instituţii cu un număr de 522 jandarmi, în anul 2012.
Concomitent cu executarea misiunilor de menţinere a ordinii publice în sistem integrat, au fost executate în cooperare cu I.P.J. Botoşani 22 acţiuni la care s-a folosit un număr de 90 jandarmi, cu 26 acţiuni mai puţin faţă de 2012.
Au fost executate un număr de 6 acţiuni în comun cu D.I.I.C.O.T. şi Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Botoşani pentru destructurarea unor grupări, fiind efectuate în acest sens şi acte procedurale – mandate de aducere, unde au acţionat 139 jandarmi, înregistrând în acest sens o creştere considerabilă faţă de anul trecut când s-a desfăşurat o singură acţiune cu participarea a 65 jandarmi.
S-a înregistrat o creştere şi a misiunilor executate în sprijinul executorilor judecătoreşti, unde s-a răspuns pozitiv la 42 de solicitări, acţionându-se cu 91 jandarmi, faţă de 36 acţiuni, cu 88 de jandarmi, în 2012. Au fost executate 33 de acţiuni pe raza ocoalelor silvice Dorohoi şi Mihai Eminescu, la care au participat 66 jandarmi, faţă de 1 acţiune cu 2 jandarmi în anul precedent.
În cooperare cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoşani, Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Botoşani şi Biroul pentru Imigrări Botoşani, am desfăşurat 18 acţiuni, la care au participat 49 de jandarmi.
Pe linia pregătirii pentru intervenţie în situaţii de urgenţă, la solicitarea I.S.U.J. Botoşani, inspectoratul a participat cu 24 jandarmi şi 3 autovehicule la două exerciţii organizate la Teatrul Mihai Eminescu din Botoşani şi la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat - Unitatea Teritorială nr. 315 Bucecea, ocazie cu care s-a constatat viabilitatea planurilor de intervenţie în comun a instituţiilor cu responsabilităţi din judeţ.