În ultimele 24 de ore, pompierii botoşăneni au fost solicitaţi şi au intervenit în 22 de situaţii de urgenţă: patru incendii, două misiuni de îndepărtare a unor ţurţuri de pe marginea acoperişurilor unor clădiri care prezentau pericol pentru trecători, două misiuni de monitorizare a acţiunilor de deszăpezire pe drumurile judeţene şi naţionale din judeţ, transportul unei persoane bolnave, din apartamentul proprietate, la ambulanţă şi 13 cazuri de acordare a primul ajutor medical.
Pericol îndepărtat de pompieri
Miercuri, 29 ianuarie 2014, pompierii botoşăneni au fost solicitaţi să intervină pentru îndepărtarea mai multor ţurţuri de gheaţă, care s-au format pe marginea acoperişurilor a două clădiri din municipiul Botoşani. Cei care au cerut ajutor erau îngrijoraţi că bucăţile de gheaţă s-ar putea desprinde oricând şi răni trecătorii sau avaria autoturismele parcate în zonă. Cu ajutorul autoscării mecanice, pompierii au urcat pe acoperişurile celor două clădiri şi au îndepărtat ţurţurii de gheaţă de mari dimensiuni. Intervenţiile au durat mai bine de o oră, pericolul fiind îndepărtat.
Locuinţe afectate de incendii
Miercuri, 29 ianuarie 2014, locuinţele a patru botoşăneni din Săveni, Horia (comuna Mitoc) şi Cătămărăşti Deal (comuna Mihai Eminescu), au fost afectate de incendii izbucnite ca urmare a nerespectării normelor de prevenire şi stingere a incendiilor la exploatarea coşurilor de fum şi a instalaţiilor electrice. Pentru stingerea celor patru incendii au acţionat 17 angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, cu patru autospeciale cu apă şi spumă, mai bine de trei ore. S-au salvat şi protejat bunuri materiale în valoare de peste 100.000 lei.
Valoarea pagubelor materiale înregistrate a fost estimată la 10.000 lei.
Având în vedere prognoza meteo potrivit căreia se vor înregistra temperaturi scăzute, I.S.U. Botoşani recomandă populaţiei judeţului să respecte, în continuare, atât acasă, cât şi la locul de muncă, normele generale de prevenire a situaţiilor de urgenţă, pentru a se evita pierderile de vieţi omeneşti şi bunuri materiale.