Există posibilitatea ca România să deţină zăcăminte de pietre preţioase, aşa cum arată chiar Legea minelor. Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a comunicat că într-adevăr, „nu se exclude posibilitatea” de a exista asemenea structuri geologice în zona Iaşi - Botoşani, punctual.
Petrol, gaze, cărbune, uraniu, cupru, argint, aur, titan, zirconiu - cam tot ce înseamnă resursă minerală, există în România, iar acest lucru era ştiut de mult. Ce lipsea din toate acestea? Diamantele! Ei, bine, se pare că avem şi diamante. Cel puţin asta rezultă din datele ANRM. Contactaţi, specialiştii în domeniul forajelor şi geologiei spun că nu ar fi o surpriză să avem aşa ceva în ţară, exact în zona menţionată de ANRM.
„E foarte posibil să avem zăcăminte de pietre preţioase în Moldova. Asta pentru că acea zonă face parte din Platforma Podolică, o structură geologică plată care se întinde din sudul Poloniei şi ajunge la noi. Este o platformă plată, asemănătoare cu aceea din Siberia, unde s-au descoperit zăcăminte de diamante. Scoarţa terestră are formă de foi de ceapă, fiecare strat aparţinând unei anumite vârste a Terrei. Cel care a produs pietrele preţioase este unul foarte vechi şi se află la adâncimi diferite de la zonă la zonă, în funcţie de deplasarea celorlalte straturi telurice de-a lungul istoriei planetei. În zonele plate, cum este cea din nordul şi centrul Moldovei, stratul cu diamante ar trebui să se afle la adâncimi relativ mici. În cazul zonelor de munte însă, mişcările scoarţei au împins în jos straturile care ar putea conţine pietre preţioase - de aceea nu vor exista niciodată mine de diamante la munte”, a explicat inginerul de foraje Septimiu Seiceanu, autorul unor studii de prospecţiuni geologice de pionerat în Baia Mare, fost director tehnic la firma de foraj Petromar.
Informaţia privind posibile zăcăminte de pietre preţioase în România sunt de dată relativ recentă. „Acum vreo 15 ani a apărut o lege privind regimul metalelor şi pietrelor preţioase şi am avut mai multe discuţii pe această temă. Nu a fost exclusă posibilitatea ca pe teritoriul ţării să existe filoane de astfel de pietre preţioase. În nici un caz ANRM nu poate spune explicit că există pentru că sunt secrete de stat, conform legii”, a spus colonel (r) inginer petrolist Marian Rizea, specialist pe probleme de contraspionaj economic. Acesta a atenţionat însă că ţările în care s-au deschis exploatări pe asemenea resurse au avut aproape întotdeuna de suferit din cauza „multinaţionalelor” interesate de aceste zăcăminte.
„Nu poate fi exclusă posibilitatea ca, în formaţiunile geologice din fundamentul platformei moldoveneşti, zona Iaşi - Botoşani, să existe roci potenţial purtătoare de asemenea mineralizaţii”, spune Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. Sursa: libertatea.ro