Cunoscutul politolog şi comentator al vieţii sociale şi politice româneşti, Cristian Pîrvulescu a fost în această sâmbătă la Botoşani. Invitat de reprezentanţii din judeţ ai Asociaţiei Prodemocraţia, al cărui preşedinte este, Pîrvulescu a moderat o dezbatere pe tema „Europa de lângă noi”, menită să pregătească terenul pentru alegerile europarlamentare ce vor avea loc peste trei luni.
La întâlnire au participat prefectul Costică Macaleţi, lideri sindicali precum Vasile Chiru şi Marius Oroşanu, parlamentari şi alţi lideri ai partidelor politice. Audienţa a urmărit cu interes elemente de istorie a Uniunii Europene, ipoteze precum soarta României fără UE, comportamentul europarlamentarilor români în legislativul uniunii şi, bineînţeles, problemele cu care uniunea se confruntă. În acest sens, Cristian Pîrvulescu şi-a declarat convingerea că UE va trebui să se transforme într-un stat federativ sau o formă asemănătoare, astfel încât să se poată proteja de crizele economice mondiale şi să intervină cu măsuri reale acolo unde dificultăţile statelor membre dezechilibrează balanţa economică europeană.
Profesorul a fost întrebat despre dezavantajul pe care mulţi români îl resimt în faţa altor cetăţeni europeni, dar şi despre proiectul de revizuire a Constituţiei.
„Dimpotrivă, Uniunea Europeană are politici pentru ţări precum România, fondurile de coeziune au tocmai scopul de a reduce din decalaje. Dimpotrivă, ţările mari plătesc în plus, motiv din care Anglia, spre exemplu a refuzat să susţină politica agrară a Franţei, dar şi a celorlalte state membre.”…” Cu 26 de proiecte declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională şi alte 111 faţă de care nu s-a pronunţat, noul proiect nu este nici mai bun şi nici mai prost decât cele anterioare, decât cel din 2011, spre exemplu.”, sunt câteva fragmente din spusele lui Cristian Pîrvulescu, cel care a invitat botoşănenii să-şi voteze în număr cât mai mare europarlamentarii pe baza convingerilor proprii şi nu a altor stimulente, de multe ori ilegale.
„Vă mulţumim, domnule profesor şi vă asigur că noi, cei din audienţă, am mai fi stat câteva ore să vă ascultăm.”, a încheiat prefectul Costică Macaleţi.