Inainte de a posta o intamplare cat se poate de adevarata din Botosaniul anului de gratie 2014, doresc sa va reamintesc o definitie din DEX: „TRAGICOMEDÍE 1. Specie a genului dramatic în care desfășurarea conflictului tragic este contrapunctată cu elemente comice, iar deznodământul este fericit. 2. Amestec de întâmplări serioase și amuzante.”
Ce imi ramane sa sper este doar ca deznodamantul sa fie fericit, ca partea tragica, umilitoare, dezonoranta s-a intamplat si inca se intampla zi de zi intr-o unitate din Botosani. Despre ce este vorba? Intr-o unitate o salariata, cu o functie importanta la nivelul unitatii, nu reuseste sa vina la timp la programul de lucru, intarziind zi de zi. Conducatorul unitatii si cel de la personal nu considera de cuviinta sa ii atraga atentia persoanei in cauza, nici sa convoace comisia de disciplina pentru o cercetare a faptei, ci ... emit o nota de serviciu catre un compartiment din cadrul unitatii care are niste atributii importante si bine determinate, compartiment unde isi desfasoara activitatea persoane cu studii superioare. Cum suna Ordinul/Nota de serviciu? Cititi si va minunati!!!
ANTET UNITATE
CATRE, ..... (angajatii compartimentului mentionat)
Spre stiinta: ..... (salariata care nu ajunge la timp la lucru)
Incepand cu data primirii prezentei note de serviciu, aveti OBLIGATIA de serviciu ca in zilele de luni pana vineri ora 6.45 sa sunati la numarul de telefon 0749.xx.xx.xx (telefonul salariatei care intarzie) pentru DESTEPTAREA doamnei ...... (numele salariatei). Formula de adresare va fi urmatoarea: ”Ma numesc ...... (numele celui care suna), sunt ...... (functia) si va informez ca este ora 6.45. Conform
Regulamentului intern aveti datoria de a va prezenta la unitate cel tarziu pana la ora 7.25. Va doresc o zi buna!” Prezenta constituie sarcina de serviciu, iar neindeplinirea acesteia constituie abatere disciplinara, ce va fi sanctionata conform Codului Muncii si Regulamentulu Intern.
DIRECTOR GENERAL (nume, semnatura, stampila)
SEF BIROU RESURSE UMANE (nume, semnatura)
Deocamdata nu am scris numele conducatorului unitatii, acordandu-i sansa de a se recunoaste singur si de a face un gest minim de onoare, iesind public si recunoscand greseala facuta, cerandu-si scuze public fata de salariatii batjocoriti astfel! Daca nu o va face, saptamana viitoare vom prezenta datele concrete, dar in acest caz voi cere demisia respectivului director, mediatizand acest abuz la nivel national!
Este acest caz un abuz de functie/putere? Este o dovada concreta de calcare in picioare a demnitatii unor salariati? Este o situatie de deprofesionalizare evidenta a lucratorilor? Cred ca sunt intrebari retorice, intr-un stat de drept. Care stat de drept? Aceasta intr-adevar poate fi o intrebare!