Dorohoi News Logo

Amintiri despre trecut – „Dorohoiul de altădată” - FOTO

Foto 4

Tone de nisip, pietriş, balast şi ciment s-au transformat în alte tone de beton care împreună cu alte tone de oţel beton pentru fundaţii au fost folosite pentru a turna temelia a ceea ce urma să devină o modernă Casă de Cultură. Munca arhitecţilor, proiectanţilor, inginerilor şi a zecilor de muncitori constructori a fost sistată, deşi s-au cheltuit, probabil, miliarde de lei.

Trei imagini, recent intrate în posesia celor care şi-au propus să reconstituie o istorie a Dorohoiului, prin imagini ale clădirilor şi locurilor oraşului de altădată, ca urmare a campaniei “Dorohoiul de altădată”, prin care, prof. Ilarion Mandachi, Roşca Velea Alexandru şi Marius Petrescu, cu sprijinul redacţiei Dorohoi News, solicitau, acelor cititori ai noştri, care deţin fotografii, vederi, cărţi poştale, cu aspecte ale trecutului istoric al Dorohoiului să le trimită pe adresa redacţiei pentru a fi făcute publice.

Aceste fotografii, nu pot să ne trezească amintiri, nu putem să ne amintim de ceva ce nu a fost finalizat, iar, dacă până acum, în articolele precedente v-am arătat cum a fost oraşul în trecut...acum dorim să ne imaginăm cum trebuia să fie. Categoric, clădirile vechi demolate din centrul oraşului au fost înlocuite de această mega-temelie, care, acum, după aproximativ 20 de ani, ne reprezintă cu “cinste”, fiindu-ne martoră tăcută la diferitele evenimente care au loc în centrul oraşului – Zilele Oraşului, Ziua Copilului, Târgul Meşteşugarilor, Festivalul de Teatru, Festivalul Mugurelul. Distingem în fundal, doi “străjeri”, două macarale. Una pentru construcţia care trebuia să devină Banca Dacia Felix – preluată apoi de actualul ANAF – şi cealaltă dintre macarale, care a ridicat actualul CEC.

Într-o altă imagine regăsim partea din spate a magherniţelor... a fostei Farmacii care în prezent este Florărie (http://www.dorohoinews.ro/local-6464-Amintiri-despre-trecut-%E2%80%93-%E2%80%9EDorohoiul-de-alt%C4%83dat%C4%83%E2%80%9D---fosta-Farmacie,-%C3%AEn-prezent-Flor%C4%83rie.html)

Istoria Dorohoiului, o putem retrăi, sau auzi, prin intermediul amintirilor “seniorilor”, a bunicilor şi părinţilor noştri, iar unul dintre aceşti seniori, în momentul când fotografiam Prezentul, m-a întrebat ironic: “Trimiţi poze fostului senator-ministru al culturii şi cultelor Răzvan Teodorescu ? Cel care în urma unei vizite în oraşul nostru a promis că va aloca fonduri pentru continuarea acestui proiect – Casa de Cultură..!?”

Solicităm acelor cititori, care deţin fotografii, vederi, cărţi poştale, cu aspecte ale trecutului istoric al oraşului, să le trimită pe adresa redacţiei DorohoiNews, pentru a fi făcute publice. (Marius P.)

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web