Vremea caniculara creste riscul de deces mai ales la persoanele de peste 65 de ani. Canicula poate cauza si dezastre naturale: poate produce incendii , poate întretine incendiile provocate din neglijenta omului.
Cetatenii, trebuie sa evite cât mai mult posibil locurile aglomerate, mai ales la amiaza, în zilele de vara. Expunerea la valori mari ale concentratiilor de monoxid de carbon, duce la dureri de cap, greturi si chiar la deces.
Datorita temperaturilor caniculare de peste 32 de grade concomitent cu atingerea punctului critic ITU de 80 (indice temperature-umezeala), se produce o crestere corespunzatoare a transpiratiei, care are rol de regulator termic si care împiedica astfel supraîncalzirea corpului. Pentru evitarea unor asemenea neplaceri se impun masuri de înlocuire a pierderilor provocate de transpiratie, a pierderilor de apa, saruri minerale si vitamine, pentru refacerea conditiilor normale de functionare a organismului prin cresterea consumului zilnic de lichide si o alimentatie cat mai saraca in grasimi.
Daca, totusi, iesiti, câteva mijloace de protectie sunt binevenite: palarii, umbrele, ochelari de soare, îmbracaminte subtire, în culori deschise.
Eforturile fizice, în perioada zilei în care temperature atinge valorile maxime, activitatea din agricultura, santiere de constructii, hale industriale, sunt recomandate a se desfasura dimineata si seara.
Evitarea excesului de cafea si a consumului de bauturi, trebuie pe cât posibil evitate.
Copiii nu trebuie lasati sa astepte perioade lungi în interiorul autovehiculelor parcate la soare, de asemenea, trebuie evitate transporturile pe distante lungi în vehicule fara posibilitati de climatizare. Si persoanele vârstnice, în special cele cu afectiuni cardiace si respiratorii, pot evita deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate, care le pot dauna sanatatii.
Cum ne ferim de incendii pe canicula ?
Aparatele electrice, cablurile electrice, prizele si întrerupatoarele cu defectiuni sunt surse frecvente de incendiu. Pentru remedierea aparatelor si instalatiilor electrice defecte se apeleaza la specialisti. Nu utilizati aparatele electrice cu mâinile ude. Nu trageti de cablul pentru debransarea unui aparat electric. Acesta se poate deteriora, devenind o sursa de incendiu. Nu folositi prize multiple: adeseori suprasolicitate, acestea se încalzesc si exista riscul producerii unui incendiu.
Este interzisa depozitarea de material lemnoase, furaje sau alte materiale combustibile sau inflamabile (butelii, bidoane cu produse petroliere) în podurile cladirilor.
SUPRAVEGHEATI CU ATENTIE COPIII – Jocul copiilor cu focul este interzis.Pentru a preveni un dezastru, pastrati chibriturile, brichetele si alte surse de foc în locuri în care copii nu au acces, înlaturati orice curiozitate a copiilor în legatura cu focul explicându-le cu rabdare pericolul pe care acesta îl reprezinta pentru viata lor.
Atentie! fumatul in apropierea locurilor in care exista materiale inflamabile este interzisa ea fiind o cauza des intalnita la aparitia incendiilor.