Dorohoi News Logo

Amintiri despre trecut - Dorohoiul de altădată - FOTO

Dorohoi Foto 1

Imaginea de faţă scoate la iveală, în prim plan, un chioşc ICRA (Întreprinderea de Comerţ cu Ridicată pentru Produse Alimentare), unde dorohoienii predau ambalajele… sticlele şi borcanele, pe baza principiului celor trei „R” (recuperare-recondiţionare-refolosire).

Este ceva banal… nu are valoare şi nici însemnătate istorică, dar, este o amintire, o amintire care străbate timpul, în încercarea de a reconstrui istoria oraşului, prin fotografie, imagini care pot fi cunoscute de dorohoieni, prin intermediul redacţiei Dorohoi News, ca urmare a campaniei de reconstituire a istoriei oraşului – „Dorohoiul de altădată”.

Fotografia, care redă un „colţ” de oraş, aşa cum arăta înainte de anii ’80, reprezintă o parte din strada Costică Stroici - azi Constantin Dobrogeanu Gherea - care se termina în strada Grigore Ghica. Imediat după război, aici a fost înfiinţat un chioşc de distribuire a pâinii - unul din puţinele din oraş, unde se făceau cozi interminabile pentru cei care aveau cartelă şi trebuiau să-şi cumpere zilnic pâinea. Mai târziu, aici a fost un aprozar. Clădirea mare care se vede, a găzduit la parter o librărie (care avea intrarea prin Strada Mare – Centru), iar la etaj, după 1944, sediul Organizaţiei Sportului Popular, sediul UTC-ului, locuinţe şi altele, până la demolare.

Fotografia a păstrat doar informaţii vizuale, amintirile despre oameni şi locuri trebuind căutate în sufletul nostru, cine erau trecătorii… unde se duceau… de unde veneau… idilele, viaţa cu bucuriile şi necazurile lor, nu au intrat în posesia noastră.

Solicităm acelor cititori, care deţin fotografii, vederi, cărţi poştale, cu aspecte ale trecutului istoric al oraşului, să le trimită pe adresa redacţiei, pentru a fi făcute publice. (Marius Petrescu)

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web