În fiecare an, începând cu 1953, la 13 septembrie, în România este sărbătorită Ziua Pompierilor. Tot în data de 13 septembrie 2014 se aniversează 166 de ani de existență a armei pompieri, marcând astfel jertfa companiei de pompieri comandate de căpitanul Pavel Zăgănescu care s-a ridicat, cu un curaj exemplar, împotriva trupelor turceşti venite să înăbuşe Revoluţia de la 1848.
La trei decenii după acea confruntare, pompierii-artilerişti îşi demonstrau din nou virtuţile ostăşeşti, contribuind la trecerea Dunării de către armata română şi desfăşurarea, cu succes, a războiului pentru câştigarea Independenţei de Stat a României. Cu acelaşi devotament şi spirit de sacrificiu, pompierii militari au acţionat şi pe timpul celor două războaie mondiale, pentru apărarea localităţilor şi populaţiei, prin stingerea incendiilor provocate de bombardamente – unele dintre ele devastatoare, cum au fost cele din august 1943 din Valea Prahovei şi din aprilie-august 1944 la Bucureşti sau alte zone ale ţării.
Nobleţea misiunilor umanitare cu care au fost învestiţi pompierii a fost pusă în evidenţă şi pe timp de pace: ele au presupus asumarea unui risc permanent şi, nu de puţine ori, acesta a fost cel al sacrificiului suprem, îmbogăţind „galeria eroilor” care s-au jertfit pe altarul datoriei pentru salvarea şi ajutorarea semenilor.
„Permiteţi-mi să mulţumesc Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Nicolae Iorga Botoșani pentru modul profesionist şi eficient în care își desfășoară activitatea. Misiunea dumneavoastră, a pompierilor, pe cât este de grea pe atât este de nobilă. Dumneavoastră sunteţi cei care vă riscaţi viaţa în caz de calamitate pentru salvarea oamenilor rămaşi fără apărare şi datorită acestui lucru meritaţi respectul şi aprecierea societăţii. Vă doresc ca Dumnezeu să vă ferească de ghinioane, pericole şi să vă bucuraţi de familiile dvs iar pe eroii trecuţi în nefiinţă să-i omagiem şi să le păstrăm o amintire vie în sufletele noastre" este mesajul transmis pompierilor de senatorul Doina Federovici.