În aceste zile, oraşul îmbracă straie de sărbătoare, anul acesta Dorohoiul serbează 607 ani, de la prima atestare documentară.
Primul document scris, cunoscut până acum, care atestă existenţa oraşului Dorohoi, este un act din 6 octombrie 1407, care, se păstrează în Arhiva Ministerului de Externe din Moscova. Prin acel act, domnitorul Alexandru cel Bun, confirmă lui Vladislav Iagello, regele Poloniei, la Lvov, cartea de supunere dată în 1404. “Al treilea dintre cei 27 boieri semnatari este pan Mihail de la Dorohoi”.
În anul 1495 binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare și Sfânt ctitoreşte în Dorohoi biserica cu hramul Sfântul Nicolae Domnesc, sfințită la data de 18 octombrie 1495. Această biserică reprezintă cel mai vechi monument istoric din zonă şi principalul obiectiv turistic pentru vizitatorii din ţară şi din străinătate.
Pe 25 octombrie 2012, o comisie, delegată de Oficiul Monumentelor Istorice a făcut recepţia finală, a lucrărilor de restaurare, efectuate în perioada 2003-2010, la Monumentul istoric "Ştefanian - Sf. Nicolae”. Lucrările au cuprins: consolidarea şi restaurarea zidăriei, înlocuirea învelitorii acoperişului, pe turn şi pe nave, cu tablă de cupru, refacerea structurii lemnoase a acoperişului, amenajare trotuare şi rigole de scurgere, consolidarea interioară a pardoselei şi înlocuirea vechii pardoseli cu “cărămidă de epocă”.
În urma demersurilor făcute de părintele paroh Stelian Ciurciun, au fost continuate eforturile pentru derularea lucrărilor privind partea artistică, în ceea ce priveşte, restaurarea picturii interioare şi a catapetesmei.
Din aceste considerente, redacția DorohoiNews, a solicitat de la preotul Stelian Ciurciun, parohul Bisericii Sfântul Nicolae şi protoiereul Protopopiatului Dorohoi, detalii cu privire la lucrarile de restaurare. Acesta, ne-a declarat: „Lucrările de restaurare a picturii au început în anul 2012, în luna noiembrie, prin ridicarea schelei în naosul bisericii și turn, unde în prezent s-au efectuat lucrări în proporție de 40%. Ca de fiecare dată, partea de finanțare este aceea care întârzie lucrările ce trebuiau terminate conform contractului, în trei ani. Dorința noastră este ca aceste comori ce ne-au fost transmise de înaintași să ajungă să fie văzute și cunoscute de toți acei care vor trece pragul acestui Sfânt locaș ștefanian și gesturile celor de acum să fie o dovadă de prețuire a trecutului. În acest context avem în desfășurare un proiect de restaurare a catapetesmei și a icoanelor vechi, restaurarea turnului clopotniță, terminarea aleii pietonale, ridicarea unui complex parohial care să cuprindă : o capelă mortuară, o sală de bibliotecă și eventual o sală de muzeu, amenajarea unei parcări auto, etc. Nu sunt proiecte pretențioase ci doar necesare pentru ca Biserica “Sfântul Nicolae” să fie și pentru generațiile ce vor veni o oază spirituală de liniște, de reculegere și de confort duhovnicesc. Pentru aceasta este nevoie ca toți acei care se simt legați sufletește de biserica ”Sfântul Nicolae” și de orașul Dorohoi să susțină aceste inițiative la orice nivel și să ajungem la materializarea lor”.
Autor: DorohoiNews.ro