Dorohoi News Logo

Amintiri despre trecut – „Dorohoiul de altădată” - O stradă care nu mai există – partea a II-a – FOTO

Foto 1

Campania de reconstituire a istoriei oraşului, prin fotografie – „Dorohoiul de altădată”, readuce în memoria dorohoienilor, trei imagini ce amintesc de parfumul târgului de altădată, amintiri păstrate pe hârtie fotografică, ale vieţii de odinioară, în care regăsim Strada - 30 Decembrie, sunt locuri care au intrat în istorie, sunt amintiri care persistă atâta timp cât oamenii vor povesti despre ele, vor scrie şi vor arăta, prin pozele vechi pe care le mai au, prăfuite şi decolorate, cum arăta o bucăţică din trecutul acestui oraş.

Acum, această stradă nu mai există în forma ei materială, bătrânele clădiri fiind demolate în anii '80. Într-o ediţie precedentă, vă relatam despre o stradă care era paralelă cu Strada Trandafirilor şi începea, de sus, din faţa Cinematografului Cultural, terminându-se jos, cu acces către Podul Botoşani sau către Uzina Electrică. Astăzi, suntem în măsură să vă amintim, cu sprijinul profesorului Ilarion Mandachi şi a lui Roşca Velea Alexandru cum era această stradă.

În cea de-a doua imagine, veţi regăsi magazinul unde gestionar era Brif. Trecerea anilor a lăsat urme adânci pe suportul de hârtie, iar acest lucru ne face să ne dăm seama ce mărunți suntem și ce efemere urme lăsăm în nisipul timpului.

De la jumătatea străzii, cum coborai de la Cinema Cultural, de la Brif, drumul făcea la stânga, către Piaţă. Pe aceasta străduţă erau două chioşcuri, unul de scânduri unde era TIR Sportiv iar alăturat acestuia era un magazin de metraje materiale textile, stofe, lenjerii de pat, perdele. În continuarea celei de-a treia imagini, aproape de piaţă, a funcţionat un magazin de artizanat, cu produse de teracotă, olărit, etc.

Solicităm acelor cititori, care deţin fotografii, vederi, cărţi poştale, cu aspecte ale trecutului istoric al oraşului, să le trimită pe adresa redacţiei, pentru a fi făcute publice. (Marius Petrescu)

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web