Dorohoi News Logo

Amintiri despre trecut – „Dorohoiul de altădată” – Urcând pe Strada Trandafirilor - FOTO

Dorohoi - trecut si prezent

Din masa amorfă a amintirilor se desprind, fără voia noastră, ani, zile, ore, clipe, din trecutul oraşului nostru, cu ajutorul fotografiilor alb – negru, impregnate pe hârtie fotografică, a căror tonalitate poate reînvia dintr-o dată emoţiile pe care unii dintre noi le-au avut trăindu-le.

Instantaneul alăturat, care face parte din fotografiile „recuperate” ca urmare a campaniei de reconstituire a istoriei oraşului prin fotografie – „Dorohoiul de altădată”, redă o clipă decupată din realitatea urbei noastre de acum peste 40 de ani.

Astăzi, când suntem în faţa acestei fotografii ne putem aduce aminte că, această stradă, Trandafirilor, începea de la Podul Botoşani şi urca spre Centru. În fundal se distinge Crama… Vechile aşezări, înnegrite de timp şi de uitare, situate pe lângă sensul de urcare, fuseseră deja demolate pentru a face loc blocurilor care urmau a fi construite, fotograful din trecut a surprins dâra trecerii noastre prin timp şi spaţiu aşa cum era în anii ’80.

Mai târziu, planul de sistematizare, avea să transforme şi clădirile care încă se mai văd pe locul unde acum este Foto Agfa, Atlassib, Magica… în moloz. Odată cu aceste case au dispărut pentru totdeauna locuri în care, timp de zeci de ani, oameni cunoscuţi sau necunoscuţi nouă şi-au petrecut copilăria, au trăit, au iubit sau au închis ochii.

Solicităm acelor cititori, care deţin fotografii, vederi, cărţi poştale, cu aspecte ale trecutului istoric al oraşului, să le trimită pe adresa redacţiei, pentru a fi făcute publice. (Marius Petrescu)

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web