Dorohoi News Logo

O hotărâre binevenită a fost luată în şedinţa extraordinară a Consiliului Local al Municipiului Dorohoi

Dorohoi

În ziua de 12 noiembrie a.c., în şedinţa extraordinară a Consiliului Local al Municipiului Dorohoi s-a luat o decizie care îi va bucura pe majoritatea pensionarilor.

Cu unanimitate de voturi s-a aprobat cumpărarea de către primărie a terenului din str. Al. I. Cuza nr. 39, pe care se află una din cele mai vechi clădiri particulare din oraş şi pe care proprietarii actuali o donează oraşului. Această clădire va fi transformată într-un club al pensionarilor cu activităţi multiple cultural-distractive.

Construită în jurul anului 1870 de către medicul şef al oraşului Dorohoi dr. Sigismund Chernbach, în anul 1880 a fost cumpărată de medicul veterinar Dumitru Mezincescu, al cărui fiu, peste ani, avea să ajungă Ministrul Sănătăţii.

Între anii 1884-1893, aici a fost sediul gimnaziului „Grigore Ghica VV”, iar între anii 1901-1904, în această clădire au învăţat elevii Şcolii Primare nr. 1 de băieţi „Gh. Asachi”.

Ulterior, au mai locuit în clădirea despre care vorbim, preşedintele Tribunalului-procurorul Docan Dumitru, medicul Tache Ceapara şi, după anul 1920, a trecut în proprietatea locotenentului Constantin Găluşcă, devenit apoi colonel, comandant militar al Garnizoanei Cernăuţi, prefect al judeţului Dorohoi şi deputat de Dorohoi.

În această clădire,în anul 1925 s-a ţinut Conferinţa pe ţară a Partidului Naţional Ţărănist, la care au participat printre alţii Iuliu Maniu şi Ion Mihalachi.
  
Deci, un edificiu cu un trecut istoric impresionant şi care, printr-o hotărîre înţeleaptă va rămâne în picioare, va fi modernizată doar în interior şi va oferi oraşului un minunat mijloc de recreere.

... Şi când te gândeşti că mai sunt în oraşul nostru clădiri, ruine aproape, pentru care proprietarii, pe care nu-i mai amintim, vor pur şi simplu, nu să ajute oraşul la modernizarea lui, ci să-l lase fără banii necesari altor construcţii sau străzi... prof. Ilarion Mandachi

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web