Dorohoi News Logo

Eroii Revoluției din 1989 comemorați luni la Dorohoi – FOTO

Depunere de coroane_22 Decembrie 2014_12

Eroii revoluţiei din 1989 au fost comemoraţi luni, 22 decembrie 2014, la Dorohoi prin depuneri de coroane la mormântul eroului Sorin Dumitraș, împușcat în 22 decembrie 1989. După oficializarea slujbei religioase, au depus coroane reprezentanţi ai Primăriei, Poliţiei şi Asociaţiei 22 decembrie.

Spre deosebire de anul trecut, în acest an au fost prezenți la eveniment atât Dorin Alexandrescu, primarul municipiului Dorohoi, cât și Lucian Topalagă, viceprimarul municipiului Dorohoi.

Edilul șef a ținut să adreseze celor prezenți și câteva cuvinte: „Se împlinesc 25 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, moment în care protestele, luptele de stradă și demonstrațiile au dus într-un final la căderea regimului comunist. Atunci, in Decembrie 1989 mii de vieți secerate au plătit prețul suprem pentru împlinirea unor idealuri mărețe: libertate, demnitate, dreptate, și comunitatea noastră dorohoiană și-a adus aportul la împlinirea acestor idealuri prin sacrificiul suprem al sublocotenentului post-mortem Sorin Dumitraș, erou martir al revoluției din 1989 și de asemeni prin sângele vărsat de victimele revoluției din România. Astăzi ne închinăm cu respect în fata lor și le aducem un pios omagiu celor care în urmă cu 25 de ani in preajma Sfintei sărbători a Nașterii Domnului ne-a oferit darul cel mai de preț: libertatea.”, a subliniat primarul Dorin Alexandrescu.

22 decembrie este ziua în care, sub presiunea demonstranţilor, acum 22 de ani, Nicolae şi Elena Ceauşescu au fugit din Comitetul Central al Partidului Comunist Român cu un elicopter.

Deşi revolta românilor începuse cu multe zile înainte, 22 decembrie a intrat în istorie drept ziua revoluţiei române din 1989. Revoluţionarii au ocupat clădirea Comitetului Central şi au intrat în sediile Televiziunii şi Radioului; aceasta a însemnat, practic, răsturnarea regimului comunist, dar a fost şi momentul din care zile la rând, într-o atmosferă de confuzie, diversiuni şi tensiune, peste 1.000 de oameni au murit împuşcaţi.

Momentul a fost marcat duminică în mai multe localităţi din ţară, prin depuneri de coroane de flori, ceremonialuri militare şi religioase. (Andrei B.)

Autor: DorohoiNews.ro

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web