O situaţie ajunsă pe masa prefectului Costică Macaleţi arată că judeţul Botoşani a atins un record demn de invidiat. 32 de foşti participanţi în conflagraţiile secolului XX şi femei ai căror soţi au luptat pe fronturile patriei sunt, încă, printre noi şi pot povesti, din amintirile proprii, evenimentele ce au marcat istoria României. 11 veterani de război şi 21 de văduve de veterani au trecut de pragul de 100 de ani, alcătuind, astfel, un select club al celor care au fost prezenţi chiar şi în Primul Război Mondial.
Cei mai înaintaţi în vârstă sunt plt. maj. princ. Vasile Adascălului şi plt. adj. princ. Ioan Tudosă, din Botoşani, respectiv George Enescu, aceştia urmând să împlinească în acest an 104 ani de viaţă. Situaţia, centraliză de filiala botoşăneană a Asociaţiei Veteranilor de Război, a fost solicitată şi de Ministerul Apărării Naţionale, în vederea premierii celor care au ajuns la această vârstă şi nu oricum, ci cu sacrificii personale făcute pentru neam şi ţară.
Clubul „războinicilor” de peste 100 de ani include doi bărbaţi şi două văduve de 103 ani, cinci membri de 102 ani şi 11 care vor împlini în 2015 vârsta de101 ani. Nou-intraţi în club sunt 8 femei şi doi bărbaţi ce ating în acest an un veac de existenţă.
Primul sărbătorit al anului 2015 este slt. Vasile Chipoancă, din Durneşti, care pe 25 ianuarie împlineşte 102 ani, eveniment la care va participa, ca de obicei, şi prefectul judeţului. „Particip cu plăcere la astfel aniversări, iar dacă nu pot să fiu personal acolo, deleg cu siguranţă pe cineva din partea Instituţiei Prefectului să fie alături de sărbătoriţii de la care mulţi pot lua lecţii de viaţă. Este o plăcere să-i asculţi şi să-i poţi ajuta, dacă este nevoie.”, comentează prefectul Costică Macaleţi, invitând şi reprezentanţii autorităţilor cu buget propriu să se implice în sărbătorirea acestor botoşăneni.